Tips voor verstandig gebruik van apparatuur

In het drukke en vaak onvoorspelbare verkeer moet u als automobilist al uw aandacht kunnen concentreren op de weg. Gebruik van elektronische apparatuur leidt de aandacht af. Voor uw eigen veiligheid - en die van anderen - is het daarom beter tijdens het rijden niet te bellen of uw navigatie te bedienen.

Handheld bellen tijdens het rijden

Handheld bellen is wettelijk verboden, er wordt scherp op gecontroleerd. Daar zijn goede redenen voor. Want door het gesprek bent u niet alleen met uw gedachten ergens anders, u hebt ook slechts één hand beschikbaar voor sturen en schakelen. Hier geldt maar één advies: niet doen

Handsfree bellen tijdens het rijden

Handsfree bellen lijkt veiliger, ook is het wettelijk toegestaan. Maar uit onderzoek blijkt dat ook handsfree bellen de aandacht sterk afleidt van waar u eigenlijk mee bezig moet zijn: met het verkeer. Wilt u geconcentreerd achter het stuur zitten, dan is het aan te raden helemaal niet handsfree te bellen, of in elk geval niet meer dan strikt nodig is.

Tips voor handsfree gebeld worden tijdens het rijden

  • Zet uw telefoon tijdens het rijden uit of op de voicemail.

  • Neemt u een gesprek aan, zeg dan direct dat u achter het stuur zit en het daarom graag kort wilt houden.

  • Vraag of het gesprek ook op een ander moment kan plaatsvinden. Vindt de beller dat goed, spreek dan af terug te bellen vanaf uw bestemming of vanaf een parkeerplaats.

Tips voor zelf handsfree bellen tijdens het rijden

  • Begin alleen een gesprek als het echt nodig is.

  • Houd het gesprek zo kort en feitelijk mogelijk. Vermijd ingewikkelde en emotionele discussies, die vergen veel te veel aandacht.

  • Duurt het gesprek langer dan gepland, stel dan voor opnieuw te bellen zodra u uw bestemming hebt bereikt of een parkeerplaats hebt gevonden.

Gebruik van navigatieapparatuur

Ook voor het bedienen van navigatieapparatuur hebt u één hand nodig om het adres in te toetsen. Daar komt nog bij dat uw ogen voor een bepaalde tijd gericht zijn op het scherm, en niet op de weg. Het bedienen van een navigatiesysteem tijdens het rijden is officieel niet verboden, maar het is natuurlijk veel beter voor uw veiligheid om het instellen ervan vóór vertrek of op een parkeerplaats uit te voeren.

Tips voor verantwoord omgaan met uw navigatieapparatuur

  • Stel uw navigatie in voordat u vertrekt. Wacht met wegrijden totdat de route volledig is berekend.

  • Wilt u onderweg een andere bestemming invoeren, zoek dan een parkeerplaats om de beoogde wijziging op een veilige manier uit te voeren.