Laat u niet afleiden

De actie 'Laat u niet afleiden' wijst automobilisten op de gevaren van mobiel bellen en het bedienen van navigatieapparatuur tijdens het rijden. Langs de weg zijn attentieborden geplaatst en op de radio zijn commercials te horen.

Uit onderzoek blijkt dat telefoongebruik achter het stuur ongeveer even gevaarlijk is als rijden met een bloedalcoholgehalte van 0,8 promille. Het maakt daarbij niet uit of je handheld of handsfree belt: beide is ongeveer even gevaarlijk. Handheld bellen is natuurlijk verboden: als u achter het stuur zit, levert alleen het vasthouden van een telefoon u een prent op van € 160.

Navigatiesysteem

De telefoon is echter niet meer weg te denken uit de auto. Maar het bedienen van uw navigatiesysteem tijdens het rijden kan net zo gevaarlijk zijn. Niemand wil echter een navigatiesysteem in de auto verbieden. Het maakt autorijden namelijk ook een stuk veiliger: u hoeft immers niet meer te zoeken naar uw bestemming en kunt uw aandacht op de weg houden. Hetzelfde geldt in feite voor de telefoon. Bij eventuele problemen kunnen automobilisten sneller en gerichter om hulp bellen.

Het is belangrijk verstandig om te gaan met de telefoon en het navigatiesysteem in uw auto. De ANWB heeft daarom samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de BOVAG, de RAI, Veilig Verkeer Nederland en de politie een aantal praktische tips opgesteld.

> tips

Het advies van de ANWB is: kies voor veiligheid achter het stuur. Laat u niet afleiden!