ANWB: Aantal files in augustus fors hoger

De afgelopen maand was het veel drukker dan in augustus 2009. Dit blijkt uit de filecijfers van de ANWB. De filezwaarte (lengte maal duur van de file) lag bijna 50% hoger in vergelijking met vorig jaar. De zeer sterke groei wijt de ANWB vooral aan het slechte zomerweer met veel regen. Ook het toegenomen aantal vakantiegangers in eigen land en het groot onderhoud aan de wegen hebben aan de groei bijgedragen.

Op maandag 2 augustus rond het middaguur verloor een tankwagen na een klapband een lading lijm op de Randweg Eindhoven. Er stond de hele middag en avond file bij Veldhoven. Het schoonmaken van de rijstrook duurde tot diep in de nacht.

Verder zorgde het begin van Sail op donderdagochtend 19 augustus voor extra drukte op de wegen tussen IJmuiden en Amsterdam. Tijdens de avondspits stonden er lange files in de regio Amsterdam. De vele bezoekers aan het evenement maar ook een gestrande vrachtwagen op de A1 Amsterdam - Amersfoort, bij Diemen zorgden voor de verkeershinder.

Drukste dag

De drukste dag van de maand was donderdag 26 augustus. Onafgebroken regen zorgde voor enorme waterovelast en volle wegen. In de ochtendspits stond er 301 kilometer en tijdens de avondspits 245 kilometer. Dit waren extreme aantallen voor een dag in augustus. Normaal gesproken staat er dan zo'n 50 kilometer file tijdens de ochtend- en circa 100 kilometer in de avondspits.

Bron: ANWB Reisinformatie