Reactie ANWB 130 km op snelweg

Het verhogen van de maximum snelheid naar 130 kilometer per uur, zoals gedoogpartij PVV wil, kan maar op een paar plaatsen in Nederland. Op de meeste plaatsen in Nederland is het te gevaarlijk of worden er geluids- of uitstootnormen overschreden als dit voorstel wordt gerealiseerd.

Rond vrijwel alle grote steden neemt de geluidshinder voor omwonenden flink toe als de snelheid wordt verhoogd. En buiten de Randstad tellen veel wegen twee rijstroken. Het vrachtverkeer op de rechterrijstrook rijdt maximaal 80 kilometer per uur. Als andere auto's daarnaast 130 gaan rijden, kan het te grote snelheidsverschil voor gevaarlijke situaties zorgen.

De ANWB staat er overigens wel voor open kritisch mee te denken over het voorstel van de PVV.

Bekijk het ANWB-advies voor 130 km-zones voor overdag

Bekijk het ANWB-advies voor 130 km-zones voor 's nachts

* Ter info: de term 'Discontinuiteit' in de kaartjes betekent weefvakken en splitsingen in wegen en daar kan je dus geen 130 km.

De PVV heeft bovendien voorgesteld dat mensen die betrapt worden op te hard rijden (tussen de 120 en 130 kilometer per uur) nu geen boete meer te laten betalen. Dit voornemen zou dan de periode moeten overbruggen totdat het besluit valt over het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen. Dit plan staat in het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV

Bron: ANWB/ANP/EenVandaag

Uitslag van de Poll

De onderstaande poll over 130 km is inmiddels gesloten.