P+R terreinen kunnen beter

De bewegwijzering van elf van de 29 onderzochte P+R-terreinen is niet duidelijk. Bij 17 terreinen was de betaalinformatie voor het kopen van een kaartje onduidelijk.

ANWB-leden geven terreinen een gemiddeld rapportcijfer 6,5. Dat blijkt uit een peiling die de ANWB heeft gehouden onder 700 leden, die is gepubliceerd in de Kampioen. Daarnaast heeft een testteam 29 P+R-terreinen bezocht en de bevindingen genoteerd.

Het best scoren:

Kralingse Zoom (Rotterdam), cijfer 8,7

Capelsebrug (Rotterdam), cijfer 8,3

P+R-Westraven (Utrecht), cijfer 8,2

Het slechtst scoren:

World Fashion Center (Amsterdam), cijfer 4,7

Hoogkerk/Peizerweg (Groningen), cijfer 4,4

P+R-Veemarkt (Utrecht), cijfer 3,8

Bij het slechtst beoordeelde terrein (Veemarkt in Utrecht) is de bewegwijzering niet duidelijk. Op het terrein staat een parkeermeter zonder enige toelichting. De afstand tot openbaar vervoer is groot.

Belangrijkste redenen om van een P+R-terrein gebruik te maken, zijn de kosten voor het parkeren en het moeilijker parkeren op de eindbestemming.

Wereldvinding

Op papier zijn P+R-terreinen een wereldvinding: snel, goed en goedkoop aan de rand van de stad parkeren en je per bus, tram, metro of trein verder laten vervoeren. Daarvoor is het wel nodig dat de afzonderlijke delen goed op elkaar aansluiten. Dus goede bewegwijzering, informatie over betalen en overstappen. Deze onderdelen laten op de meeste terreinen te wensen over. De ANWB doet er alles aan om de waardering en het gebruik van P+R-terreinen te bevorderen.

De ANWB heeft afgelopen voorjaar 29 P+R-terreinen rondom Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, 's-Hertogenbosch en Den Haag bezocht.

> Lees de gehele test (Kampioen, pdf)

> Zoek een P+R locatie