Tien procent meer files in januari

In de eerste maand van het jaar stond er 10% meer files in vergelijking met januari 2009. Deze toename van de filezwaarte (lengte maal duur) komt door het slechte weer vorige maand.

Sneeuw en gladheid veroorzaakten meer verkeershinder dan vorig jaar. Overdag en in de avondspits stond het verkeer veel langer vast dan vorig jaar. Tijdens de ochtendspits was het dit jaar iets minder druk .

Na meer dan een jaar daling is de filezwaarte door het winterweer in de afgelopen twee maanden gestegen.

Op de wegen in de regio Amsterdam leidde het winterweer de afgelopen maand tweemaal tot een verkeersinfarct. De sneeuw in de avondspits op woensdag 6 januari en de vorstschade aan het asfalt op de A1 naar Amersfoort op donderdag 28 januari zorgden voor veel fileleed.

De filezwaarte op de wegen rond de hoofdstad lag de afgelopen maand maar liefst 40 procent hoger dan het gemiddelde in de maand januari.

Dinsdag 5 januari stond er tijdens de ochtendspits door de gladheid ruim 400 kilometer file. Een dag later kwam het verkeer door hevige sneeuwval in Noord-Holland volledig stil te staan. Tijdens de avondspits bereikte de sneeuw de lijn Haarlem-Amsterdam tot ver na middernacht stonden er lange files en hadden automobilisten urenlange vertraging.