Ruim 9 procent meer files in 2010

De filezwaarte (lengte file maal duur file) in Nederland is het afgelopen jaar met 9 procent toegenomen. Volgens de ANWB hebben vooral automobilisten in de regio Amsterdam en het midden van het land dat kunnen merken. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte als enige regio af ten opzichte van 2009.

Meer files door sneeuw

2010 begon en eindigde met sneeuw. Dat heeft ook bijgedragen aan de toegenomen filezwaarte. Maar liefst drie spitsen zijn, door winters weer, in de top 10 van drukste spitsen aller tijden beland. Weersomstandigheden hebben grote invloed op de filezwaarte. De 9 procent stijging is vooral toe te schrijven aan de tweede helft van het jaar, met veel regen en sneeuw.

Grootste knelpunten

In de lijst met grootste knelpunten stijgen vooral de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein. De A12 van Utrecht naar Den Haag dankt zijn hogere notering aan de grootschalige wegwerkzaamheden afgelopen zomer. Tussen Woerden en Gouda is een spitsstrook aangelegd. Door de aanleg van extra rijbanen bij Eindhoven is de filezwaarte daar sterk afgenomen.

Druk in zomer

Klik voor een vergroting

Opvallend is de toegenomen drukte tijdens de zomermaanden. Zo stonden er in de regenachtige maand augustus veel meer files dan vorig jaar. Het lijkt er verder op dat door de economische dip meer Nederlanders dicht bij huis bleven dan andere zomers. Ook zorgden werkzaamheden aan veel wegen voor extra files.

File top 10 2010

2009

1

A4 Amsterdam->Den Haag

Roelofarendsveen-Hoogmade

3

2

A2 Amsterdam->Utrecht

Breukelen-Utrecht

2

3

A2 Utrecht->'s-Hertogenbosch

Everdingen

-

4

A50 Eindhoven<->Arnhem

knp.Ewijk-knp.Grijsoord

-

5

A12 Utrecht->Arnhem

knp.Lunetten-Bunnik

9

6

A20 Gouda<->Hoek van Holland

Kleinpolderplein

-

7

A28 Zwolle->Utrecht

Nijkerk-Amersfoort

-

8

A13 Den Haag->Rotterdam

Delft-Berkel en Rodenrijs

5

9

A12 Den Haag->Utrecht

Reeuwijk

-

10

A1 Amsterdam->Amersfoort

Eembrugge-knp.Hoevelaken

8

File top 10 ochtendspits

2009

1

A27 Breda ->Utrecht

Lexmond-Hagestein

1

2

A28 Zwolle->Utrecht

Nijkerk-Leusden

3

3

A9 Alkmaar->Amstelveen

knp.Velsen-knp.Rottepolderplein

2

4

A27 Almere->Utrecht

Hilversum-Bilthoven

4

5

A50 Eindhoven->Arnhem

knp.Ewijk->knp.Grijsoord

-

6

A4 Amsterdam-> Den Haag

Roelofarendsveen-Hoogmade

-

7

A1 Amersfoort->Amsterdam

knp.Muiderberg-knp.Diemen

7

8

A8 Zaanstad->Amsterdam

knp.Zaandam-knp.Coenplein

5

9

A12 Den Haag->Utrecht

Reeuwijk

8

10

A4 Den Haag->Amsterdam

Hoogmade-Roelofarendsveen

9

File top 10 avondspits

2009

1

A12 Utrecht->Arnhem

knp.Lunetten-Bunnik

7

2

A2 Utrecht->'s-Hertogenbosch

Everdingen

6

3

A4 Amsterdam->Den Haag

Roelofarendsveen-Hoogmade

10

4

A12 Utrecht->Den Haag

De Meern-Nieuwerbrug

9

5

A10 Ring Amsterdam->Zaanstad

Coentunnel

8

6

A2 Amsterdam->Utrecht

Breukelen-Utrecht

-

7

A9 Amstelveen->Alkmaar

knp.Raasdorp-knp.Velsen

5

8

A27 Utrecht->Almere

Bilthoven-knp.Eemnes

-

9

A13 Den Haag->Rotterdam

Delft-Berkel en Rodenrijs

3

10

A1 Amsterdam->Amersfoort

Eembrugge-knp.Hoevelaken

-

Terugblik opmerkelijk verkeersnieuws in 2010

Woensdag 6 januari

Het jaar begint en eindigt met sneeuw. Sneeuw in de avondspits van 6 januari veroorzaakt een verkeersinfarct rond Amsterdam. Op de A9 naar Alkmaar staat ruim 39 kilometer file en op de A10 naar Zaanstad 30 km file

Donderdag 22 april

Op de A27 van Breda naar Gorinchem staat een bord met de tekst "uw snelheid wordt gecontroleerd" met daarachter meetapparatuur. Automobilisten denken dat het een flitser is. Het gevolg is een file van 20 kilometer.

Donderdag 1 juli

Bij wegwerkzaamheden op de A12 bij Nieuwerbrug rijdt een kiepwagen met de laadbak omhoog tegen een portaal met matrixborden. De hele installatie valt om en verspert de rijbaan richting Den Haag. Het opruimen van de ravage duurt tot in de middag. Er ontstaan lange files op de omleidingsroute.

Maandag 2 augustus

Een vrachtwagen verliest in de middag zijn witte lading op de A2 bij Eindhoven. Rijkswaterstaat denkt eerst dat het gaat om melk maar helaas is het lijm. Het opruimen duurt tot laat in de avond.

Dinsdag 14 september

Een frietkar kantelt op de A12 van Den Haag naar Utrecht bij De Meern en dumpt daarbij een lading frituurvet op de weg. Het resultaat is een file van 32 kilometer.

Maandag 29 november

Extreem drukke avondspits door sneeuw in de Randstad. In de regio Utrecht komt het tot een verkeersinfarct. Er staat in totaal 871 kilometer file, goed voor plaats 3 in de top-10 van drukste spitsen aller tijden.

Donderdag 2 december

Sneeuwval veroorzaakt in de ochtendspits 595 kilometer file. Onverwachts viel er veel sneeuw in de Randstad en in het midden van het land. Ook in Limburg en Twente stonden lange files door het winterweer.

Vrijdag 17 december

Opnieuw veroorzaakt sneeuw in de Randstad een verkeerschaos in de avondspits. Rond Amsterdam en Utrecht zijn de problemen het grootst. Rond 17.30 uur staat er in totaal 753 kilometer file. Deze spits komt daarmee op plaats 6 in de top-10 van drukste spitsen aller tijden . Om 22 uur staat er nog 170 kilometer file. De laatste file lost pas zaterdagochtend om 1.30 uur op.