Files overdag 13% gestegen

De afgelopen maand was het overdag veel drukker dan in juli 2009. Volgens de jongste filecijfers steeg de filezwaarte (lengte maal duur van de file) tussen 10.00 en 15.30 uur met 13 procent in vergelijking met vorig jaar.

Oorzaak van de sterke groei is het toegenomen aantal vakantiegangers dat in eigen land bleef, het noodweer op een aantal juli-dagen en het groot onderhoud aan de wegen.

Ondanks de stijging overdag bleef de totale filezwaarte over de maand juli gelijk in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat er tijdens de spitsuren afgelopen maand aanmerkelijk minder files stonden ten opzichte van 2009.

Buiten de spits stond het verkeer de afgelopen maand veel vast door incidenten. Zo trok op donderdag 1 juli een asfaltwagen met openstaande laadklep een portaal met matrixborden om boven de A12 bij Nieuwerbrug. De weg moest uren lang dicht voor het verkeer richting Den Haag.

De wegwerkzaamheden op de A12 tussen Woerden en Gouda waren dagelijks goed voor files richting Den Haag. Tot maandag 16 augustus werd daar gewerkt aan de aanleg van een extra rijstrook.

De WK kwartfinale voetbal tussen Nederland en Brazilië zorgde op vrijdag 2 juli voor een forse en vroege avondspits. Bovendien moest het verkeer op de A67 Eindhoven - Venlo omrijden vanwege een grote heidebrand bij Someren.

Het droge weer leidde ook op 7, 8 en 9 juli tot een aantal bermbranden met veel vertraging voor weggebruikers . Na de WK finale reisden op maandag 12 juli veel vakantiegangers richting het zuiden. In Noord-Brabant en Limburg stonden de hele dag files. Noodweer in Gelderland en in het zuidoosten van het land zorgde op woensdag 14 juli voor veel overlast voor het verkeer. Op vrijdagochtend 16 juli veroorzaakte een wegverzakking op de ringweg (A20) verkeershinder.

Op vrijdag 30 juli kantelde er op de A28 bij Hoogeveen richting Groningen een vrachtwagen met propaangas. De rijbaan moest urenlang dicht met veel hinder voor het vakantieverkeer.

Bron: ANWB Reisinformatie