A4 grootste knelpunt 1e kwartaal 2010

De filezwaarte is in het eerste kwartaal van het jaar met 4% toegenomen ten opzichte van 2009, dat blijkt uit de laatste filecijfers van de ANWB. Toch is de filezwaarte daarmee nog lang niet op het niveau van vóór de economische crisis.

Vergeleken met het eerste kwartaal in 2008 is de filezwaarte (lengte maal duur van de file) 15% lager. De A4 Amsterdam - Den Haag, tussen Roelofarendsveen en Hoogmade leverde dit eerste kwartaal het meeste fileleed op.

Sneeuw en ijs

De stijging ten opzichte van vorig jaar is vooral te wijten aan sneeuw en ijs waarmee automobilisten begin dit jaar te maken hadden. Tijdens de ochtendspits was dat het best merkbaar met een toename van 6,6%. Vorstschade veroorzaakte ook veel verkeershinder. Zo stond er door een spoedreparatie aan de A12 bij Beek op zaterdag 20 februari de hele nacht file. De files in de avondspits namen toe met slechts 1%.

1 februari 571 km file

De drukste spits in het afgelopen kwartaal was de ochtendspits van maandag 1 februari. Toen stond er door sneeuw en gladheid in totaal 571 kilometer file. De A6 tussen Lelystad en Emmeloord was in een ijsbaan veranderd, daar stond het verkeer urenlang stil. Deze spits staat op plaats tien in de lijst van drukste spitsen.