Weer minder files in 3e kwartaal

De filedruk daalde met 11 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2008. Opmerkelijk is dat er vorig jaar ook al sprake was van een forse daling in vergelijking met 2007. Deze conclusie trekt de ANWB op basis van haar file-informatie.

Vooral in de avondspits was het met een afname van 25 procent aanzienlijk minder druk dan vorig jaar. Dat was goed te merken in met name de vrijdagavondspits. Vrijdagmiddag is er meer ruimte voor personenauto's, vermoedelijk zijn er dan minder bedrijfsbusjes en vrachtwagens op de weg dan voorheen. Op dinsdag was de afgenomen drukte voor automobilisten minder voelbaar, dat blijft de drukste dag van de week.

De totale filezwaarte over 2009 is tot nu toe afgenomen met 14 procent. In de weekends staan er wel meer files dan vorig jaar. Daar zijn de wegwerkzaamheden in het zuiden van het land debet aan.

De drukste spits was die van dinsdagochtend 22 september. Bij Amsterdam ontstond een verkeerschaos nadat een buis van de Coentunnel dicht bleef. Tijdens nachtelijke werkzaamheden was er slib in de tunnel gestroomd. Er stond in totaal 333 kilometer file.

> Grafiek filezwaarte ochtendspits

> Grafiek filezwaarte avondspits