Filezwaarte daalt met 18 procent

De drukte op de Nederlandse wegen is de afgelopen maand met 18 procent gedaald in vergelijking met oktober 2008. De dalende trend die nu een jaar zichtbaar is, bedraagt inmiddels 14 procent minder files.

Zowel tijdens de spitsuren als overdag was het de afgelopen maand veel minder druk in vergelijking met vorig jaar. De filezwaarte (lengte maal duur) tijdens de ochtendspits daalde zelfs met 25 procent. De economische situatie en het droge weer hebben hieraan bijgedragen.

De eerste ochtendspits van de maand was gelijkertijd de drukste met 319 kilometer file. Regen en veel aanrijdingen hinderden het woon-werkverkeer. En storing aan de spitsstrook bij Amsterdam zorgde voor lange files op de A1 en A6. De drukste avondspits was dinsdag 6 oktober met 459 kilometer file. Regen, veel ongelukken en gesloten slagbomen voor de Haringvlietbrug op de A29 leidde deze avond tot veel oponthoud.

In tegenstelling tot de daling van de drukte op werkdagen nam deze tijdens de weekeinden de afgelopen maanden sterk toe. Een groot deel van de files wordt veroorzaakt door wegwerkzaamheden. Ondanks alle waarschuwingen zorgt dit wekelijks voor veel oponthoud.