A9 op 1 in file top tien

De verkeersafdeling van de ANWB signaleert in het eerste half jaar van 2009 een fikse daling van de filezwaarte (lengte maal duur file) in de top 10 files van Nederland.

Overal verbeterde de doorstroming behalve op de A9 (Alkmaar - Badhoevedorp). Dat is een file die gemiddeld om 6.00 uur in de vroege ochtend ontstaat en de hele ochtendspits voortduurt. Hier is geen daling van de filezwaarte te zien. De ANWB verkeersafdeling heeft daar geen verklaring voor. Dit verkeersknelpunt stijgt daardoor naar de eerste plaats van de file top 10.

Tweede is de A27 bij Lexmond richting Utrecht.

Op de derde plaats staat de A28 bij Hoevelaken richting Utrecht.

De ANWB ziet in het tweede kwartaal van 2009 een daling van ruim 15 procent van de filezwaarte ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat is een forse daling en ook duidelijk merkbaar op de weg. De economische situatie maar ook veel betere weersomstandigheden tijdens de spitsuren zorgden voor minder files. De bond verwacht dat deze dalende tendens van ochtend en avondspits zich ook in het derde kwartaal zal voortzetten.

De drukte tijdens de ochtendspits nam het afgelopen kwartaal af met bijna 23 procent en in de avondspits daalde de filezwaarte met ruim 11 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

In tegenstelling tot de forse daling van het aantal files tijdens de spitsuren, bleef de drukte overdag vrijwel gelijk. Tussen 10.00 en 14.00 uur stonden er zelfs meer files dan in het tweede kwartaal vorig jaar, al is dan de filedruk niet al te hoog.

In juni daalde de filezwaarte (lengte maal duur van de file) met 13 procent ten opzichte van juni 2008. De drukste spitsen waren op de avond van 2 juni en donderdagochtend 11 juni.

Op 2 juni dreigde er op de Ringweg Amsterdam, een asfaltmachine van een oplegger te vallen. De weg moest gedeeltelijk dicht waardoor het verkeer volledig vastliep. Regen en veel ongelukken zorgden op 11 juni tijdens de ochtendspits voor bijna 350 kilometer file.

Eerder verschenen: Filedaling ruim 20 procent in mei

Bron: ANWB Reisinformatie