Minder files in de spits

De drukte op de Nederlandse wegen in de ochtend- en avondspits blijft volgens de afdeling Reisinformatie van de ANWB dalen. In de afgelopen maand zakte de filezwaarte (lengte maal duur van de file) met ruim 5 procent vergeleken met februari 2008.

Weliswaar daalt de filezwaarte minder sterk dan in januari (toen de filezwaarte 14 procent duikelde), maar de dalende tendens is onmiskenbaar. Sinds november zijn de ochtend- en avondspitsen minder druk. Daarentegen neemt de filezwaarte overdag juist toe. De laatste vier maanden lieten een stijging van 5 procent zien. De ANWB erkent dat de spitsrijder de daling van de filezwaarte niet als zodanig zal ervaren.

Drukste spits: 410 kilometer

De drukste spits van de afgelopen maand was die op dinsdagochtend 10 februari. Er stond toen 410 km file. Sneeuw en regen zorgden vooral rond Groningen voor veel overlast. De ochtendspits van donderdag 12 februari komt op de tweede plaats. Gladde wegen en afgesloten spitsstroken bij Arnhem en Nijmegen zorgden voor 385 km file. Woensdag 25 februari was het uitzonderlijk druk op de wegen rond Schiphol door het vliegtuigongeluk.