Filezwaarte neemt nog steeds af

De drukte op de Nederlandse wegen is de afgelopen maand met 12 procent gedaald in vergelijking met november 2008. De sterke daling is opmerkelijk omdat november bekend staat als de maand met de meeste files. Slechte weersomstandigheden in combinatie met een hoge verkeersintensiteit zorgen traditioneel voor veel files.

Op alle dagen van de week daalde de filezwaarte (filezwaarte = lengte x duur van de file). Vooral tijdens de ochtendspitsen was het rustiger, behalve op de donderdagen. Tijdens alle vier de ochtendspitsen op donderdag was het herfstweer, met veel regen en wind.

De drukste spits van november was de avondspits van dinsdag 3 november. Door het slechte weer maar ook door werkzaamheden op de A27 bij Everdingen stond er op het hoogtepunt, rond 18.00 uur, 457 kilometer aan files. Hiermee was het de drukste avondspits van 2009 tot nu toe.

Voor wat betreft de woensdag en donderdag, valt het op dat het tussen de ochtend- en avondspits op deze dagen de filedruk juist toenam. Dit komt door een combinatie van ongelukken en het regenachtige weer.

De sterk ingezette filedaling sinds vorig jaar oktober is voor een groot deel te wijten aan de economische ontwikkelingen in ons land. Naast veel minder zakelijk verkeer onderweg zorgden ook de goede weersomtandigheden er voor dat het verkeer de afgelopen maand veel beter doorstroomde in vergelijking met de afgelopen jaren.

Wanneer de ANWB de filecijfers van november 2009 vergelijkt met het gemiddelde van de afgelopen drie jaar is deze afgenomen met ongeveer 19 procent.

Bron: ANWB Reisinformatie

Zit u veel in de auto en daarbij last van uw rug?

> Autolendenkussen in ANWB webwinkel