Minder files in augustus

Overdag drukker, avondspits rustiger dan 2008

De afgelopen maand was het overdag drukker op de weg dan in augustus vorig jaar. Tussen 10.00 en 16.00 uur steeg de filezwaarte (lengte maal duur file) met 10 procent. Maar de filezwaarte tijdens de avondspits daalde met 30 procent.

De stijging wijt de ANWB aan het mooie zomerweer en meer vakantiegangers die in eigen land zijn gebleven. Op zeer warme dagen kozen veel mensen voor een dag aan de Hollandse- en Zeeuwse kust met veel files richting stranden tot gevolg. Woensdag 5 augustus stonden er na de spits lange files in Zeeland.

Op zaterdag 15 augustus zorgde het mooie weer voor bijna 80 kilometer file in ons land. Extreem warm en druk was het op woensdag 19 augustus. Toen stond er rond het middaguur 120 kilometer file.

Lichtere avondspits

Dankzij het mooie en droge weer waren de avondspitsen de afgelopen maand veel minder druk. De filezwaarte daalde met ruim 30 procent in vergelijking met augustus vorig jaar. Een uitzondering daarop was de zeer drukke avondspits van vrijdag 28 augustus met 300 kilometer file.

Uit de filecijfers blijkt dat de dalende trend zich ook in augustus heeft voortgezet. De totale filezwaarte daalde deze maand met 11 procent in vergelijking met 2008.

Afname aantal files verwacht

In de afgelopen acht maanden nam het aantal files met 13 procent af ten opzichte van vorig jaar. Gelet op de economische ontwikkelingen in ons land mag worden verwacht dat deze daling de komende maanden doorzet.