Stakingen/acties in Europa

Overzicht van (aangekondigde) stakingen/acties in verschillende Europese landen.

Nederland

Staking buschauffeurs 30 april en 1 mei
Op 30 april en 1 mei dreigen buschauffeurs het werk neer te leggen vanwege een cao-conflict. De vakbonden hebben de werkgevers een week de tijd gegeven om met betere cao-voorstellen te komen. Als het gewenste resultaat uitblijft, volgt er een tweedaagse staking. Ook sommige regionale treinen zullen dan mogelijk niet rijden. Begin januari legden veel chauffeurs ook al het werk neer. Daarna wisten de bonden alsnog een principeakkoord te bereiken met de werkgevers. Leden van de vakbond hebben het principeakkoord echter verworpen. De leden willen zwart op wit meer concrete maatregelen om de werkdruk te verlagen. 

Frankrijk

Vliegverkeer
Drie Franse pilotenvakbonden hebben stakingen bij het vliegverkeer afgekondigd voor maandag 23 en dinsdag 24 april. Controleer voor vertrek of uw vlucht door gaat. 
Klik hier voor meer informatie.

Komende maanden stakingen bij spoorwegen
Werknemers van het Franse spoorbedrijf SNCF staken sinds 3 april drie maanden lang gedurende twee dagen per week. In die drie maanden zijn dat 36 stakingsdagen (inmiddels wordt er overleg gepleegd tussen de bonden en de regering).
De eerstvolgende stakingsdagen in april zijn op 23, 24, 28 en 29 april. In mei staan gepland: 3,4, 8, 9, 13, 14, 18, 19 23, 24 28 en 29 mei. Steeds twee dagen achter elkaar met tussenpozen van vijf dagen en dit dus over een periode van drie maanden.
Het personeel protesteert tegen plannen van de regering om het bedrijf ingrijpend te hervormen. Ook de Thalys tussen Nederland en Parijs en de Eurostartreinen tussen Frankrijk en Belgie/Engeland worden door de staking getroffen. Informeer voor vertrek naar de laatste stand van zaken.

Het personeel van RATP (OV in Parijs) wil vrijdag 20 april staken. Dan kunnen metro's en bussen uitvallen. 

Engeland (Verenigd Koninkrijk)

Staking Docklands Light Railway
Het personeel van Docklands Light Railway (DLR) staakt op vrijdag 20 april vanaf 04.00 uur tot dinsdag 24 april 04.00 uur. In dat zelfde weekend is ook de marathon in Londen.

Zie ook:

Verkeersinformatie Europa

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Voorkom vertraging

Stilstaan en vertraging in het buitenland is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren en op je reis voor te bereiden. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door Wegenwacht pechhulp Europa af te sluiten ben je namelijk door heel Europa, met ondersteuning van de ANWB Alarmcentrale, verzekerd van pechhulp.