Drukte Europese wegen

Verkeersprognose buitenland

Dit weekend wordt het weer druk op de Europese wegen. Terugkerend vakantieverkeer zal vooral voor files zorgen in noordelijke richting.

Overzicht per land:

Duitsland
Frankrijk
Oostenrijk
Zwitserland
Italië
 

Duitsland
Dit weekend, 19 en 20 augustus, wordt het opnieuw erg druk op de Duitse wegen, vooral door terugkerend vakantieverkeer. De vele wegwerkzaamheden veroorzaken extra oponthoud.

De grootste knelpunten zijn:

  • In het noorden de A1 en A7 bij Hamburg.
  • In het zuiden de A5 bij Karlsruhe, de A8 bij Stuttgart, verder de A3 tussen Neurenberg en Frankfurt en op de A8 en A9 bij München komend vanuit Salzburg.

Het Gäubodenvolksfest in Straubing (bij Regensburg, ten zuiden van de A3) is vrijdag gestart. De organisatie verwacht 1,4 miljoen bezoekers. Het feest eindigt maandag 21 augustus. 
Verkeersinformatie Duitsland

Frankrijk
Vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus worden dagen met zeer veel files in Frankrijk. De drukte komt vooral voor op de routes vanuit het zuiden door terugkerend vakantieverkeer. Voor Zuidwest-Frankrijk voorspelt de Franse verkeersdienst Bison Futé zelfs nog een Zwarte Zaterdag op de wegen van het zuiden naar het noorden toe.

Knelpunten zijn de tolstations en de A7 tussen Orange en Lyon. Ook vrijdag is al druk. Voornamelijk rond de grote steden, vooral Parijs en Lyon en op de routes in het zuidoosten.

Piekuren zaterdag in het zuiden op weg naar huis: 11.00-1600 uur, pas na 19.00 uur zijn de laatste fuiles opgelost.

Nog vertrekkend verkeer heeft in het zuiden van Frankrijk de grootste drukte tussen 09.00 en 16.00 uur. Drukste wegen dit weekend: A6/A7 bij Auxerre (werkzaamheden), bij Macon, Lyon tussen Vienne en Orange. A8 Orange - Nice bij Aix-en-Provence, A9 tussen Nimes en Narbonne en tussen Perpignan en Spanje A10 Parijs - Bordeaux bij Orléans, tours Niort en Bordeaux, A13 bij Caen, A20 door Centraal Massief, A71/A75 bij Vierzon en Clermont-Ferrand, N205 bij Mont Blanctunnel, wachttijd tot 1 uur. 
Verkeersinformatie Frankrijk
Milieuzones in Frankrijk

Oostenrijk
Zaterdag 19 augustus is er veel vertraging op de routes naar Kroatië en Slovenië via de A10 Salzburg – Villach en de A11 bij de Karawankentunnel. Daar kan de wachttijd flink oplopen. Ook op de wegen in West-Oostenrijk en dan met name in Tirol en Vorarlberg zal het zaterdag vastlopen, zeker op de B179 tussen Füssen en Nassereith. Bij de grensovergangen bij Salzburg en Kufstein ontstaan ook wachttijden. 
Verkeersinformatie Oostenrijk

Zwitserland
In Zwitserland staan dit weekend weer lange files in beide richtingen bij de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel - Chiasso. De wachttijd kan vooral zaterdag oplopen tot twee uur of meer. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens veroorzaken vertraging. In 12 Kantons eindigt de vakantie, ook in Duitsland eindigen vakanties. Als de wachttijd bij de Gotthardtunnel meer dan twee uur is, is omrijden via de A13 door de San Bernardinotunnel zinvol. Je rijdt wel 120 km meer en de extra reistijd is ruim een uur, maar het is wel een goede manier om files te omzeilen.
Verkeersinformatie Zwitserland

Italië
In Italië wordt het komende zaterdag 19 augustus opnieuw erg druk op op de wegen. Ook zondag is nog druk. Verreweg de meeste files staan op de terugweg van vakantie. Dat zal niet alleen te merken zijn op de uitvalswegen van steden als Turijn, Milaan en Florence maar ook op de snelwegen naar de Adriatische kust en de Bloemenriviera. Berucht zijn de snelwegen A4 Milaan - Brescia en de A14 Bologna - Taranto.
Verkeersinformatie Italië

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Voorkom vertraging

Stilstaan en vertraging in het buitenland is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren en op je reis voor te bereiden. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door Wegenwacht pechhulp Europa af te sluiten ben je namelijk door heel Europa, met ondersteuning van de ANWB Alarmcentrale, verzekerd van pechhulp.

ANWB Vakantiehulp app

Meer info Vakantiehulp app

Zie ook:
Onze vloggende wegenwachten in het buitenland
Verkeersinformatie buitenland
Kans op vertraging door grenscontroles
Verkeersdruktekalenders
Vignetten en milieuzones (stickers) in Europa
Bereid je vakantie goed voor
ANWB Vakantiehulp app