Veiligheid Europese tunnels verbeterd

De zusterclub van de ANWB in Duitsland, de ADAC, heeft ook dit jaar een aantal lange tunnels in Europa getest op veiligheid. De resultaten zijn volgens de automobielclub nog nooit zo positief geweest en vooral te danken aan de strengere Europese veiligheidseisen.

Veertien tunnels zeer goed

De tunnels zijn onder andere gecontroleerd op breedte, de aanwezigheid van vluchtroutes, brandwering, communicatiemiddelen in de tunnel en hoe de inzet bij noodgevallen is georganiseerd. Van de 20 geteste tunnels scoren er 6 goed en 14 zelfs zeer goed.

St. Gotthardtunnel

De minste punten verdient de Zwitserse St. Gotthardtunnel, gelegen in de A2 tussen Luzern en Chiasso. De langste tunnel van 17 kilometer door het bergmassief beschikt slechts over één tunnelbuis met verkeer in beide richtingen. Bovendien wordt deze route zeer druk bereden door zowel personen- als vrachtverkeer met ruim 17.000 voertuigen per dag.  In 2016 stemmen de Zwitsers over de bouw van een tweede St. Gotthardtunnel.

Andere, bij Nederlandse vakantiegangers bekende tunnels, zijn de Mont Blanctunnel, tussen Italië en Frankrijk, de Oostenrijkse Pfändertunnel tussen Bregenz en Bludenz en de Roppenertunnel in de A12, tussen Landeck en Imst. Deze tunnels scoren allen zeer goed.

Overzicht van de geteste tunnels

Aanbeveling

Een belangrijke aanbeveling is om de tunnelwanden te voorzien van een heldere kleur verf. Bij meer dan de helft van de geteste tunnels ontbreekt dat.

Veilig door de tunnels

Weliswaar gebeuren er in tunnels relatief weinig ongelukken, maar de ongelukken die gebeuren, hebben vaak ernstige gevolgen. Daarom is het een goed idee om, voordat u met de auto op vakantie gaat, de tips om veilig in tunnels te rijden door te nemen.

Tunnels en veiligheid