's Nachts rijden naar zuiden duurt het langst

Wie denkt op de Franse wegen files te vermijden door in de zomermaanden in de nacht van vrijdag op zaterdag te gaan rijden, komt bedrogen uit. De beste tijd om naar het zuiden te vertrekken is op zaterdagen om 16.00 uur.

Dat blijkt uit een analyse van historische gegevens van TomTom. De ANWB bekeek de reistijd op drie trajecten: van Utrecht naar Perpignan (1337 km), naar Nice (1402 km) en naar Biarritz (1235 km). Wie veel eerder vertrekt dan zaterdag 16.00 uur doet er langer over. De reis kan op alle drie de trajecten wel uren langer duren.

Zwarte zaterdagen

Tolweg FrankrijkDe twee zwarte zaterdagen vallen dit jaar op 2 en 9 augustus. Het worden dan de drukste dagen op de Franse wegen, is de voorspelling bij de ANWB. Die verwacht op die dagen honderden kilometers file. „Vanaf zaterdag 19 juli zitten er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg.”
Verkeersdruktekalenders

Knelpunten

De grootste problemen worden verwacht op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens, aldus de ANWB. Op de zondagen wordt veel minder drukte verwacht.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over vakantieverkeer in Frankrijk, drukke wegen, knelpunten, alternatieve routes, piekuren en meer naar:

Verkeersinformatie Frankrijk