Tol voor Autobahn stap dichterbij

De invoering van een tolvignet voor Duitse snelwegen is een stap dichterbij gekomen. De Europese Commissie ziet geen juridische bezwaren voor zo'n vignet, blijkt uit een brief van eurocommissaris Kallas van Vervoer.

Een tolvignet voor buitenlanders is een harde eis van de regeringspartij CSU bij de coalitie-onderhandelingen. De partij vindt het oneerlijk dat Duitsers in de meeste buurlanden moeten betalen voor het gebruik van snelwegen, terwijl buitenlanders gratis door Duitsland mogen rijden. Om Duitse automobilisten te compenseren, wil de CSU de wegenbelasting verlagen.

Discriminatie

De CDU van bondskanselier Merkel en de sociaal-democratische SPD wilden aanvankelijk niets weten van die constructie, omdat die in strijd zou zijn met EU-wetgeving. De partijen kregen steun van deskundigen. Die vermoedden ook dat Brussel dwars zou liggen als alleen buitenlanders moesten betalen. Kallas heeft die bezwaren nu van tafel geveegd. Volgens hem is er geen sprake van discriminatie als een EU-lidstaat besluit dat buitenlandse weggebruikers moeten meebetalen.

De invoering van een tolvignet is een van de grootste strijdpunten bij de coalitie-onderhandelingen tussen CDU, CSU en SPD.

 

Bron: NOS.nl