Tolheffing Duitsland

ANWB: Duitse tolplannen onacceptabel

Onderhandelaars in de Duitse politiek van CDU/CSU en SPD hebben een akkoord bereikt over tolheffing die is gericht op buitenlandse automobilisten op Duitse snelwegen. Dit heeft de publieke omroep ZDF dinsdag 26 november gemeld.

Vanwege EU-recht moet de tol ook van Duitse automobilisten worden gevraagd. Buitenlanders mogen niet worden gediscrimineerd met de heffingen. Maar de Duitse belastingbetaler en automobilist wordt in de plannen gecompenseerd voor het verlies door tolgeld. De regeling moet ook geld opleveren voor miljardeninvesteringen in wegen en spoorwegen in de Bondsrepubliek. Nadere details moeten nog worden uitgewerkt, maar het is de bedoeling dat de wet in de loop van 2014 wordt aangenomen. De tolheffing zou dan al op 1 januari 2015 kunnen beginnen.

ANWB: Duitse tolplannen onacceptabel

De ANWB vindt de Duitse tolplannen een onacceptabele inperking van het vrije verkeer in Europa. Dat de tol alleen voor buitenlanders gaat gelden, staat haaks op elke Europese gedachte.

Vakantiegangers uit verschillende landen brengen nu al door te tanken in Duitsland ongeveer 230 miljoen euro per jaar aan accijnzen in het laatje. Dat is twee keer zoveel als nodig is om de kosten te dekken voor gebruik van de Duitse snelwegen. Zo berekende eerder de ADAC.

De ANWB zal samen met haar Duitse zusterclub ADAC de nieuwe regering vragen af te zien van deze plannen.

België

België heeft eerder dit jaar afgezien van een plan om bij personenauto's tol te heffen op de belangrijkste verbindingswegen. Ook in dit plan zou de 'binnenlandse' automobilist gecompenseerd worden. Het Belgische plan voor een vignet is niet nieuw, maar werd al in 2007 geopperd.
ANWB blij met voornemen schrappen Belgisch wegenvignet

Europa

Voor een autotocht door Europa moet de automobilist tegenwoordig een grote voorruit hebben. Vignetten zijn vereist op belangrijke wegen in Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. In Frankrijk en Italië zijn bijna alle grote snelwegen tolwegen en ook in Kroatië, Noorwegen, Portugal en Spanje wordt tol geheven op de belangrijkste snelwegen.

Bron: ANP/ANWB

Eerder verschenen:

Tol voor Autobahn stap dichterbij (31-10-2013)