Engelse snelheidscamera's uit?

Snelheidscamera's in Engeland die het aantal verkeersongelukken niet terugdringen, moeten volgens nieuw regeringsbeleid uitgezet worden. Dit om te voorkomen dat weggebruikers worden gebruikt als 'cash cows'.

Sinds juli moeten Engelse lokale autoriteiten en de Highways Agency van elke snelheidscamera kunnen aantonen dat deze camera de verkeersveiligheid bevordert en niet alleen dient om geld op te brengen. Cijfers over ongelukken voor en na het plaatsen van de camera en het besluit waarom een camera op een bepaalde plek is neergezet, moeten openbaar worden.

Verkeersveiligheid

In Nederland leeft de discussie verkeersveiligheid versus geldklopperij bij snelheidscamera's niet op politiek niveau. 'Onder het publiek zijn altijd wel discussies, maar de snelheidscamera's in Nederland zijn echt gericht op de verkeersveiligheid,' aldus het Landelijk Parket Team Verkeer.

Beleid

Het Engelse beleid sluit aan bij de groeiende publieke boosheid in Engeland over de grote bedragen die sommige snelheidscamera's opbrengen, terwijl de camera's schijnbaar weinig invloed hebben op de verkeersveiligheid. De regering kan de lokale autoriteiten niet dwingen camera's uit te zetten. De verwachting is dat councils onder grote druk van gemeenschappen komen te staan en dat de councils daarnaar zullen handelen.

Bron: www.verkeerskunde.nl