Nieuwe verkeersregels en boetes Italië

In Italie zijn er nieuwe verkeersregels. De boetes voor een aantal overtredingen zijn flink omhoog gegaan.

De belangrijkste zijn:

- Boete voor automobilisten die meer dan 40 km/h te hard rijden ligt tussen de 500 en 2000 euro. Rij je meer dan 60 km/h te hard, dan kan de boete oplopen tot 2300 euro. Ook kan je een rijverbod voor heel Italie krijgen.

- Rijden met een slok op wordt zwaarder bestraft: meer dan 0,5 promille betekent een boete van max. 2000 euro. Bij meer dan 1,5 promille wordt de auto in beslag genomen.

- Voor beroepschauffeurs, beginnende bestuurders (<3 jaar rijbewijs) en bestuurders jonger dan 21 jaar geldt dat er absoluut niks mag worden gedronken.

- Beginnende bestuurders mogen op autowegen niet harder dan 90 km/h en op autosnelwegen niet harder dan 100 km/h - Voor voetgangers die willen oversteken bij een zebrapad moet nu, net als in Nederland, worden gestopt. Boete tussen 150 en 600 euro.

- Bij aanrijding met een dier moet je, net als bij een mens, ook stoppen en hulp bieden of inschakelen. Doorrijden na aanrijding met een dier kan een boete opleveren van max. 1600 euro.

- Fietsers tot 14 jaar moeten een fietshelm dragen. Na zonsondergang is een reflecterend vestje (bekend van pech langs de weg) verplicht. Overdag geldt dat ook als je door tunnels fietst.

Bron: ANWB Reisinformatie

> Landeninformatie Italië

> Regels in het verkeer (buitenland)