Filerijden was nog nooit zo leuk!

7 podcasts voor in de auto

Je auto is de perfecte plek om een podcast te luisteren. Door de spannende, leuke of grappige verhalen ben je voor je het weet op je bestemming (en blijf je waarschijnlijk nog even in je auto zitten om de aflevering af te luisteren).   

Achter het stuur in de auto


1. De Brand in het Landhuis

6 afleveringen van ca. 45 min.
Deze podcast is een enorme hit. En terecht. Podcastmaker Simon Heijmans sleurt je mee in dit spannende, echt gebeurde verhaal. In de vroege ochtend van 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff om bij een brand in zijn landhuis in Vught. Deze wat zonderlinge man is niet erg geliefd in het dorp en niemand kent hem echt goed. Er zijn geruchten over een kunstcollectie van meer dan 500 schilderijen, weggesluisd vermogen van 160 miljoen en een emmer met gouden munten. Van zijn kunstcollectie en geld wordt na zijn dood niets meer teruggevonden. Als er eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit? Wat is fictie? En: was de dood van deze excentrieke Brabander wel een ongeluk?

2. De Harm & Miepje Kurk Story

75 min.
De Harm & Miepje Kurk Story begon als losstaand verhaal, 'De logé', dat Remco Campert voordroeg voor het VPRO Radiotheater in de jaren 80. Daarna wilde Campert verder met het verhaal en maakte hij er De Harm & Miepje Kurk Story van. Hij leest voor in geheel eigen stijl, soms ietwat aangeschoten. Het verhaal gaat over Harm en Miepje die een vriend in nood (Remco) willen helpen en hem een slaapplek in hun huis bieden. Overspel ligt in aflevering één al op de loer en in aflevering twee vallen Miepje en de logé elkaar in de armen. Het blijkt nog niet mee te vallen een goede logé te zijn…

3. Hallo Hier Hilversum

Tot nu toe 17 afleveringen van ca. 50 min.
Op 6 november 1919 wordt de eerste Nederlandse, publieke radio-uitzending de ether in gestuurd door Hans Idzerda, vanuit de Beukstraat in Den Haag. Dit jaar dus een eeuw geleden. Met de podcastserie Hallo Hier Hilversum wordt dit 100-jarig jubileum gevierd en kun je het hele jaar elke vrijdag een nieuwe aflevering beluisteren. Hierin bespreken radiomakers Vincent Bijlo en Ger Jochems legendarische programma's en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio. Er komt van alles voorbij. Programma’s zoals Paulus de Boskabouter, Ronflonflon en Candlelight, de oprichting van Radio 3, de opkomst van de zeezenders, de radiocolumns van Carmiggelt en nog veel meer moois uit de archieven van Beeld en Geluid en de NTR.

4. De Willem Podcast

Elke week een nieuwe aflevering van ca. 45 min.
Met deze podcast kun je heel wat ritjes maken. Er zijn al 44 afleveringen die je kunt luisteren en daar komt elke week een nieuwe aflevering bij. De Willem Podcast gaat natuurlijk over niemand minder dan Willem Holleeder, wiens leven een onuitputtelijke bron vormt voor boeken, toneelstukken, series, films, docu’s en nu dus ook voor een podcast. Crime-journalisten Harry Lensink en Marian Husken volgen het dossier van Willem Holleeder al jaren en praten je wekelijks bij over het proces van De Neus.

5. De Deense Detective

Tot nu toe 21 afleveringen van ca. 26 min. 
De Deense Detective is een meeslepende luisterkrimi door het Rosa Ensemble. Ze blazen hiermee nieuw leven in oude verteltradities en het hoorspel. Deze radio-noir begint met de dood van zangeres Liv Ljunggren, de Zweedse favoriet voor het songfestival, die in Amsterdam is voor haar promotietour. We volgen twee Amsterdamse rechercheurs bij hun zoektocht naar de dader. Iedereen lijkt verdacht. Een Deense agent van Europol komt de Amsterdamse recherche helpen en dat zorgt natuurlijk voor spanning. 
Na het eerste seizoen kun je meteen door met het tweede seizoen!

6. De Krokante Leesmap

Elke week een nieuwe aflevering van 30 min.
Op de hoogte blijven van de bladen? Op geheel eigen wijze nemen Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de bladen voor je door. Het is een beetje alsof je bij ze aan de keukentafel zit, terwijl ze elkaar afkraken, wat heen en weer kibbelen, flauwe grappen maken en de bladen bespreken. Van roddelblad tot sportblad en van omroeptijdschrift tot glossy, elk blad kan in het vizier van deze drie komen en aan een kritisch onderzoek worden onderworpen. Lekker cynisch en soms een beetje flauw.

7. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

27 afleveringen van 25 min.
Het populaire Zweedse boek van Jonas Jonasson werd al verfilmd, maar is als podcast extra leuk. Meer dan 100 acteurs en BN’ers, waaronder Joop Keesmaat, Plien van Bennekom, Lies Visschedijk en Erik van Muiswinkel deden mee aan dit hoorspel. In 27 afleveringen volg je de avonturen van Allan Karsson, die op zijn 100ste verjaardag besluit dat het genoeg is geweest met al die betutteling en uit zijn bejaardentehuis vlucht. Hij probeert zo ver mogelijk te komen met het weinige geld dat hij heeft. Hij steelt en passant een koffer, die vol blijkt te zitten met crimineel geld. Daardoor krijgt hij een motorbende, een internationale gangster en de politie achter zich aan.