Parkeer makkelijker en goedkoper met een app

Torenhoge tarieven, dagzones, totaalverboden en blauwe zones. Even je auto parkeren is een aardige puzzel die veel irritaties oplevert. Gelukkig kan het allemaal makkelijker en goedkoper, met een app.

'Ik wilde parkeren in het centrum van Delft. Bij de parkeerautomaat bleek dat ik gelijk een heel dagtarief moest betalen. Negenentwintig euro vijftig op de kop af. Tja, toen ben ik maar gaan zoeken naar een goedkopere plek. Dat werd een parkeergarage drie straten verderop.'

Zomaar een verhaal van een ANWB-lid. Geen uitzondering, want dit soort dure ‘dagzones’ vind je in meerdere Nederlandse steden. Ook Deventer, Alkmaar, Tilburg, Leiden en Dordrecht hebben zones waar je altijd 20 euro of nóg meer moet betalen. Ook al wil je slechts tien minuten parkeren; het tarief is gelijk. Sommige gemeenten spreken dan ook van een 'schriktarief':  bedoeld om inwoners meer kans op een parkeerplek te geven. Een stuk of 100 plaatsen - waaronder Utrecht, Amersfoort, Enschede, Assen - hebben zones waar alleen vergunninghouders mogen parkeren óf is er een totaalverbod voor parkeren in delen van het centrum. 

Ingewikkeld

In Delft is het sowieso lastig parkeren. In het hart van de binnenstad geldt op veel plekken zo’n totaalverbod. In datzelfde centrum is maar een handjevol parkeerga-rages te vinden. In de 'schil' rond de oude stad vind je de dure dagzones én gebieden met een fors uurtarief. Om het nog ingewikkelder te maken, lopen die twee zones door elkaar. Soms vind je beide tariefzones zelfs in dezelfde straat... Lichtpuntje: vaak kun je iets buiten het centrum, al op een paar minuten lopen, gratis parkeren in Delft. Dat geldt in veel Nederlandse steden: een stukje lopen loont. 

Gebruik een app

Duidelijk: je moet niet alleen alert zijn achter het stuur, maar ook wanneer je je auto stil zet. Gelukkig kun je de parkeermeters tegenwoordig te slim af zijn. Bijvoorbeeld met de ANWB Onderweg app. Daarmee voorkom je niet alleen gedoe bij een parkeerautomaat (in feite wórdt je telefoon zo’n automaat). Je krijgt ook waarschuwingen voor die dure dagzones: 'Weet u zeker dat u hier wilt parkeren?' Met zo’n app zie je meteen op een kaart wat dure en goedkope parkeerzones op straat zijn, de tarieven van garages én waar parkeren gratis is. Slimst is voor vertrek al te kijken waar je moet zijn, én waar je goedkoop (of gratis) kunt gaan staan in de buurt. Met deze app betaal je bovendien vaak per minuut en dus voor de daadwerkelijke tijd dat je stilstaat. 

Tarieven blijven stijgen

In de grotere steden kies je dan vaak voor een parkeergarage: de makkelijkste manier om de totaalverboden, vergunningshoudersgebieden, dure dagzones en vol-geparkeerde straten te vermijden. In het merendeel van de 25 grootste Nederlandse steden is dat goedkoper of ongeveer even duur als parkeren op straat. Dan staat je auto soms ook nog bewaakt en in elk geval droog. Toch stijgen de tarieven nog altijd. In 2015 (bij ons laatste parkeeronderzoek) betaalde je € 6,- per uur in de duurste parkeergarage van Nederland. Inmiddels zijn er twee Q-Park parkeergarages in Amsterdam (Mahler en Sympony, beide aan de Zuidas) waar je € 7,50 per uur betaalt. Koploper is P1 Stadionplein Zuid (ook Amsterdam) met een astronomisch bedrag van € 9,- per uur. De exploitant noemt dit overigens een ‘ontmoedigingstarief’, om-dat deze garage niet bedoeld zou zijn voor 'niet-gasten.'

Ziekenhuizen

Veelgehoorde klacht van ANWB-leden: parkeertarieven bij ziekenhuizen. Want, aldus een lid, ‘daar parkeer je niet voor je lol’. Ook gehoord: ‘Parkeren, nieuwe melkkoe van de zorg?’ Toch gaat dat lang niet altijd op. Veel ziekenhuizen hebben geen eigen parkeergelegenheid en zijn afhankelijk van de gemeente of commerciële partijen. Neemt niet weg dat bijvoorbeeld het VuMC (Amsterdam-Zuid) en het OLVG (Amsterdam, Locatie Oost) wel heel forse tarieven rekenen voor hun garages. Bij laatstgenoemd ziekenhuis geldt een dagtarief van maar liefst € 36,-. Tip: bij veel ziekenhuizen kunnen regelmatige bezoekers (patiënten, maar vaak ook partners en familie) korting of andere tegemoetkoming in de parkeerkosten krijgen. Informeer hier dus altijd naar.

Meer blauwe zones

Er zijn ook gunstige ontwikkelingen. Sommige gemeenten voeren gratis parkeren (weer) in, bijvoorbeeld om bezoek aan lokale middenstand een duwtje in de rug te geven. Onder meer Winschoten, Breukelen, Steenwijk, Veendam, Den Helder en Krommenie maakten parkeren weer gratis de laatste jaren. Je hoeft dan alleen maar gebruik te maken van de ouderwetse blauwe parkeerschijf. In andere plaatsen zijn bepaalde dagen, plekken of uren gratis: bijvoorbeeld in Rijswijk (bepaalde ‘reductiezones’), Woerden (vrijdag- en zaterdagavond), Papendrecht (bepaalde parkeergarages) en Zaltbommel (koopavonden en -zondagen). Wil je gratis of goedkoop parkeren in een van de grote steden, kies dan voor een P+R. Wil je helemaal geen parkeerproblemen, dan is er nog een alternatief: neem de trein.

ANWB: niet blauw betalen, maar blauwe zones!

De ANWB vraagt bij gemeenten aandacht voor drie parkeerproblemen.

  • Ten eerste moet het bij meer parkeergarages mogelijk zijn om te betalen per minuut in plaats van per uur.
  • Daarnaast pleit de ANWB voor invoering van meer blauwe zones om het parkeren beter te reguleren voor bezoekers.
  • Ook vraagt de ANWB ziekenhuizen om patiënten tegemoet te komen bij hoge parkeerkosten.

Dagje winkelen?

In Zoetermeer kun je bijna vier tientjes extra besteden tijdens een dagje winkelen. Want een dag parkeren op straat kost daar €6,80 versus €45,- in Amsterdam.

Hieronder de drie duurste en goedkoopste steden uit ons onderzoek.

Top 3 duurste steden:

  Stad Parkeren op straat centrum
per uur/dagtarief
Parkeren in garage  centrum
per uur/
1 Amsterdam €5,-/€45,- €5,- tot €7,06
2 Utrecht €4,71/€33,03 €2,73 tot €5,-
3 Haarlem €4,50/n.v.t. €2,98


Top 3 goedkoopste steden:

  Stad Parkeren op straat centrum
per uur/dagtarief
Parkeren in garage  centrum
per uur
1 Zoetermeer €1,45/€6,80 €1,45
2 Ede €1,70/€4,- €2,14
3 Alphen a/d Rijn €1,90/€9,50 €1,67


Duurste dagzones:

  Stad Dagkaarttarief*
1 Delft (zone 3333) € 29,50
2 Deventer (zone 7440)
en Diemen (zone 9249)
€25,-
3 Dordrecht (zone 7813) €22,40
4 Alkmaar (zone 72010) €21,70
5 Deventer (zone 7521) €20,-

*Dit tarief geldt altijd, ongeacht de parkeerduur


Duurste parkeertarieven ziekenhuizen:

  Ziekenhuizen Tarief per uur Dagkaart-
tarief
1 OLVG Locatie oost (Amsterdam) €4,- €36,-
2 VUmc (Amsterdam) €3,53 €30,-
3 MST (Enschede) €2,80 €14,-
4 Erasmus MC (Rotterdam) €2,70 €25,-
5 Flevoziekenhuis (Almere) €2,18 €9,50


* Alle genoemde uurtarieven in dit artikel gelden voor het eerste uur parkeren

Parkeerles (video)

Parkeren met een app, hoe werkt dat precies? Dat is heel makkelijk. Je leert het in precies 1 minuut en 52 seconden met het onderstaande filmpje.

Meer info over parkeren:
Parkeren
ANWB Parkeren (Onderweg app -parkeer en betaal met je mobiel)
Connected parkeren