Veelgestelde vragen Lichtbrigade

De ANWB Fietsverlichtingsactie zet zich in voor goed verlichte fietsers. Dat is hard nodig. Want uit onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders afgelopen winter een onveilige verkeerssituatie hebben meegemaakt door fietsers zonder licht. Daarnaast blijkt dat 20% van de fietsongelukken in de schermer/het donker plaatsvinden. De ANWB Fietsverlichtingsactie organiseert met de hulp van 11.000 vrijwilligers ruim 2600 fietsverlichtingsacties door heel het land. Samen maken we het fietsverkeer veiliger.

ANWB Fietsverlichtingsactie houdt fietsverlichtingacties in ANWB-winkels, treinstations, fietsenwinkels, bedrijven en sport- en buurtverenigingen in het hele land. Vanaf oktober 2018 gaan we weer van start. De afgelopen jaren  organiseerde we honderden fietsacties door heel het land, waarbij we fietsen gaan controleren op goede verlichting. Op deze manier maken we het fietsverkeer veiliger!

De ANWB stelt een gratis toolbox beschikbaar aan scholen, leden en verenigingen waarmee ze zelf een actie kunnen organiseren. Tijdens zo’n actie worden fietsen gecontroleerd op goede fietsverlichting en – waar mogelijk- gerepareerd. Daarnaast worden punten zoals de remmen, bandenprofiel en de zadelhoogte gecontroleerd. De actieperiode is in oktober. Zo zijn alle fietsen goed verlicht voordat de wintertijd ingaat

Samen met 11.000 vrijwilligers organiseert de ANWB Fietsverlichtingsactie ruim 2600 fietsverlichtingsacties door heel Nederland. Kijk waar bij jou in de buurt een actie wordt georganiseerd of waar je je fiets kunt laten checken.

Of kom helpen als vrijwilliger bij een fietscheck bij een ANWB-Winkel of NS-Station!

Aanmelden vrijwilliger check ANWB-Winkel

Aanmelden vrijwilliger check NS-Station 

Het pakket bestaat uit een toolbox met diverse materialen om kleine reparaties mee uit te voeren, checkkaarten en enkele veilgheidshesjes. Daarbij krijg je toegang tot digitale materialen met onder andere een draaiboek voor de organisatoren, posters en persinformatie. Voor de scholen is er ook een digitale les voor de leerlingen.

Het gratis pakket is samengesteld voor basisscholen en middelbare scholen in Nederland. De scholen kunnen hiermee zelf een fietsverlichtingsactie organiseren. Daarnaast stelt de ANWB ook pakketten beschikbaar voor iedereen, die de actie zelf willen organiseren in hun straat, wijk of op hun club.  

Deelnemers kunnen zich hier aanmelden.

Je kon je school of vereniging/sportclub aanmelden tot 1 oktober 2017.

Fijn als je weer mee wilt doen met de ANWB Fietsverlichtingsactie! Je moet je opnieuw aanmelden voor een herhalingspakket. Dit pakket bevat onder andere nieuwe checkkaarten, stickers en batterijen.

De ANWB biedt het fietsverlichtingspakket kosteloos aan, op voorwaarde dat de verlichtingsactie ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Bij voorkeur in de maand oktober voordat de wintertijd ingaat, maar het mag eventueel ook later in november of december. Wij vragen de deelnemers na afloop enkele foto's van de actie op de ANWB-site te plaatsen.

Als je je inschrijft voor de ANWB Fietsverlichtingsactie, verwachten we wel dat de actie ook daadwerkelijk wordt georganiseerd. Mocht het door omstandigheden toch niet lukken om de actie uit te voeren, horen wij dat graag. Dan kunnen wij nog iemand anders blij maken met het pakket.

Nee, je mag het hele pakket houden. Je kunt hier namelijk niet alleen de fietsverlichtingsactie mee organiseren, maar ook je zadel of versnelling mee stellen of je ketting smeren. Het pakket blijft dus ook na de actie handig! En je kunt hem het jaar erop weer gebruiken voor een nieuwe verlichtingsactie.

Vanaf oktober 2018 is de ANWB Fietsverlichtingsactie weer actief in het land.

Jazeker! De ANWB biedt ook ANWB Streetwise. Dit verkeerseducatieprogramma is voor de basisschool en zo ontwikkeld dat kinderen spelenderwijs leren omgaan met risico's in het verkeer.
Meer informatie over Streetwise

Staat jouw vraag hier niet bij? Of wil je iets anders kwijt? Stel je vraag via lichtbrigade@anwb.nl.
Je kunt ook contact opnemen met 088-269 8250