Wie doen er mee?

Proef Deelmobiliteit

In de ANWB Gaiyo app zie je in één oogopslag wat er om je heen beschikbaar is aan deelfietsen, -scooters en -deelauto’s in Den Haag. Sommige vervoermiddelen boek je direct in de app; voor andere moet je nog een extra account aanmaken. In de app zie je direct voor welke vervoerders dat nodig is. Je vindt er ook alle informatie over hoe het werkt en de kosten.

Deelfietsen

De fietsen van Haagsche Stadsfiets, HTM-fiets en Donkey Republic boek je direct vanuit de ANWB Gaiyo app.

De groen-gele Haagsche Stadsfietsen vind je op verschillende vaste plekken in de stad, zoals bij de stations en bij P+R Duindigt. Je kunt de fiets op een andere locatie terugbrengen dan waar je ‘m hebt meegenomen. Het dagtarief is € 8,25.

Op zo'n 150 locaties in Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg  vind je de rood-witte HTM-fiets. In deze HTM dropzones kun je fietsen meenemen en weer terugbrengen. De kosten bedragen € 1,- per 30 minuten met een maximum dagtarief van € 5,-. Je kunt een fiets pauzeren voor € 0,50 per uur.

Vanaf verschillende vaste locaties in de stad kun je een oranje Donkey meenemen voor korte en lange huurperioden. Tijdens je huur kun je stoppen en je fiets vergrendelen en ontgrendelen zonder je huur te beëindigen. Aan het einde van je huur breng je je fiets weer naar een drop-off-locatie. Voor 30 minuten betaal je € 2,20, een dag kost € 15,-.

Deelscooters

Vanuit de ANWB Gaiyo app boek je direct een scooter van Go Sharing. Voor Felyx- en Check-scooters zijn aparte accounts nodig. In de app zie je wel waar ze allemaal staan. Het starten of beëindigen van de huur kan alleen in aangewezen servicegebieden. Je hebt een geldig rijbewijs nodig, dat je vooraf moet uploaden in de app. Er geldt een minimum leeftijd van 18 jaar, bij Go Sharing is dat 16 jaar. 

Of je verplicht een helm moet dragen hangt af van het soort scooter: bij 45 km/u scooters (geel kentekenplaatje) wel, bij 25 km/u scooters (blauw plaatje) niet. Bij een 45 km/u scooter zit er een topcase achterop met twee helmen, zodat je die niet zelf hoeft mee te nemen.

In de regio Den Haag vind je op veel plekken de lichtgroene e-scooters van Go Sharing. Bij gebruik betaal je € 0,29 per minuut. Wil je de e-scooter gereserveerd houden of parkeer je (tijdelijk) buiten het servicegebied, dan betaal je slechts € 0,10 per minuut aan parkeerkosten. Je kunt deze deelscooter 15 minuten van tevoren reserveren.

De elektrische deelscooters van Check vind je op veel plekken in de stad. Ze zijn wit met zwarte/paarse letters. Het gebruik ervan kost € 0,25 per minuut plus € 0,50 startkosten per rit. Het pauzetarief is € 0,10 per minuut. Je kunt een Check-scooter 10 minuten van tevoren reserveren.

De groene Felyx-scooters zijn een bekend gezicht in de stad. Het gebruik ervan kost € 0,30 per minuut. Wil je onderweg pauzeren maar je rit niet afsluiten dan betaal je € 0,10 per minuut. Je kunt een scooter van Felyx tot 15 minuten van tevoren reserveren.

Deelauto's

In Den Haag is er via de ANWB Gaiyo app keuze uit drie deelauto’s. MyWheels en Amber zijn direct boekbaar vanuit de app. Voor Greenwheels heb je een apart account nodig. Bij elke deelauto zie je de tarieven, beschikbaarheid en vindplaats. Bij sommige auto’s is de minimum leeftijd 18 jaar, bij andere 21 jaar.

De deelauto’s van MyWheels hebben een vaste standplaats of een zoneplek. Auto's met een vaste plek breng je terug op dezelfde parkeerplek als waar je de auto hebt opgehaald. Auto's met een zoneplek hebben geen vaste parkeerplek, maar een gemarkeerde zone. De minimale huurperiode is 1 uur en je kunt de Mywheels auto maximaal 24 uur reserveren. Er is keuze uit drie modellen: een stadsauto, elektrische auto of gezinsauto. Elk model heeft een uur- en kilometertarief. Per dag betaal je maximaal tien keer het uurtarief vanaf € 2,95 (afhankelijk van welk type auto je kiest). Het kilometertarief van € 0,24 per kilometer is inclusief brandstof.

Greenwheels maakt gebruik van vaste locaties in de stad en bij NS-stations, waar je je auto kunt meenemen en ook weer terugbrengt. Je hebt de keuze uit vier verschillende auto’s: een stadsauto, stationwagen, bestelbus en elektrische auto. Als je alleen af en toe een auto nodig hebt betaal je € 6,- per uur en € 0,34 per kilometer.

De elektrische deelauto’s van Amber vind je op vaste locaties ('hubs') in Den Haag, die soms publiek toegankelijk zijn en soms bepaalde openingstijden hebben. De ritprijs is afhankelijk van een aantal factoren zoals dag, tijd en aantal kilometers. Als je een rit plant in de Amber app, krijg je de kosten voor de rit te zien.

Tip: Bij de meeste aanbieders van deelfietsen, –scooters en -auto’s geldt er een eigen risico bij schade, verlies of diefstal. Bekijk de voorwaarden hiervoor dus goed!