Veelgestelde vragen

Proef Deelmobiliteit

De ANWB doet in Den Haag een Proef Deelmobiliteit met deelfietsen, -scooters en -auto's in één app. In deze ANWB Gaiyo app zie je in één oogopslag wat er om je heen beschikbaar is. Heb je nog vragen over de proef of over de app? Op deze pagina vind je het antwoord!

Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar deelmobiliteit@anwb.nl.

Algemeen

Aanmelden kan tot en met 31 januari 2022 (dat is één maand voor de proef afloopt) óf tot het maximaal aantal deelnemers (1.000) is bereikt.

Je kunt je hier aanmelden voor de proef. Voor deelname aan deze proef ben je lid van de ANWB, ben je minimaal 18 jaar en indien je ook gebruik wilt maken van deelscooters en deelauto’s dien je in het bezit te zijn van een geldig bromfietsrijbewijs (AM) of een geldig A en/of B rijbewijs. Als onderdeel van de proef ontvang je een paar korte vragenlijsten, zodat we van jouw ervaring kunnen leren.

Nee, niet iedereen kan meedoen. Deze proef is alleen voor ANWB-leden van 18 jaar en ouder. Wanneer je ook gebruik wilt maken van deelscooters en/of deelauto’s dien je in het bezit te zijn van een geldig bromfietsrijbewijs (AM) of een rijbewijs A en/of B.

De proef begint op 1 juli 2021 en duurt tot en met 28 februari 2022.

Als je niet meer kunt of wilt deelnemen tot het eind van de proef, stuur dan een mailtje naar deelmobiliteit@anwb.nl.

Er kunnen maximaal 1.000 ANWB-leden meedoen aan deze proef, dus meld je snel aan.

De proef geldt voor alle reizen in Den Haag. Bij deze proef zijn deelvervoerders in de regio Den Haag aangesloten. Indien de deelvervoerder ook actief is in andere steden kun je uiteraard ook in een andere stad gebruik maken van de ANWB Gaiyo app. Wel zo makkelijk!

Je kunt meedoen aan de proef Deelmobiliteit wanneer je je succesvol hebt aangemeld, de ANWB Gaiyo app hebt geïnstalleerd en een account hebt aangemaakt. Kijk hier voor de deelnemersvoorwaarden.

De ANWB, Innovactory en andere partners van deze proef gaan met je gegevens om in overeenstemming met de AVG. Lees daarvoor het privacy statement.

Met alle deelvervoer in één app willen we jou helpen zo makkelijk mogelijk van A naar B te reizen. Bovendien kan deelmobiliteit een oplossing zijn om steden bereikbaar en leefbaar te houden. Kijk hier voor meer informatie waarom ANWB deze proef doet.


Reizen met de ANWB Gaiyo app

Voor de proef Deelmobiliteit maakt de ANWB gebruik van een bestaande app, de Gaiyo app. Deze app is ontwikkeld door samenwerkingspartner Innovactory. In deze app kun je zien welke deelvervoermiddelen bij jou in de buurt staan. Daarnaast is het mogelijk om een reis te plannen, geeft de app informatie over het OV en kun je zelfs een e-ticket voor de trein kopen. Voor een aantal deelvervoerders hebben wij geregeld dat je pas achteraf via de ANWB betaalt. Dit is ook de reden waarom je je via de ANWB aanmeldt. De kosten die je maakt als je gebruik maakt van Go Sharing, HTM Fiets, Haagsche Stadsfiets, Donkey Republic, MyWheels of Amber worden achteraf door de ANWB van je rekeningnummer afgeschreven.

De Gaiyo app is een bestaande app, die ook door anderen gebruikt wordt. Niet alle informatie in de app heeft betrekking op de ANWB-proef. Voorbeelden zijn het TNO onderzoek en de opt-in voor de Gaiyo nieuwsbrief. Bij twijfel kun je altijd een mailtje sturen naar deelmobiliteit@anwb.nl.

In deze proef kun je met behulp van de ANWB Gaiyo app in één overzicht zien waar er deelfietsen, deelauto’s en deelscooters te vinden zijn in Den Haag. Bij het aanmaken van je account kun je ook je rijbewijs uploaden. Wil je een deelvervoermiddel reserveren en gebruiken, dan start de ANWB Gaiyo app direct de app van de aanbieder. Bij gebruik van deelvervoeraanbieders als Haagsche Stadfiets, HTM Fiets, Donkey Republic, Go Sharing, Mywheels en Amber kun je na je reservering direct op pad. De diensten die direct via de Gaiyo app zijn te boeken kun je herkennen aan de 'Boek'-knop op het overzichtsscherm. Wekelijks worden alle via de app gemaakte reiskosten automatisch geïncasseerd door ANWB namens Innovactory.

Voor gebruik van de andere deelvervoerders word je naar de app van de deelvervoerder geleid. Je moet dan eerst eenmalig een account aanmaken. De gemaakte kosten bij deze deelvervoerders worden rechtstreeks door de deelvervoerder geïncasseerd. Het reserveren van een deelvervoermiddel kan 10 tot 30 minuten van tevoren. Dit verschilt per aanbieder. Voor deelauto’s kun je vaak langer van tevoren reserveren.

De app die je nodig hebt voor deze proef kun je gebruiken als je een iPhone (iOS 11.1 of hoger) of Android-toestel hebt (5.0 of hoger) hebt.

Nadat je je hebt aangemeld en we gecheckt hebben of de gegevens die je hebt ingevuld kloppen met de gegevens die we van je hebben, sturen we je binnen enkele minuten een e-mail met een link naar de app. Je kunt deze dus alleen op uitnodiging downloaden. Na het downloaden en installeren van de app, maak je een account aan.

Om te reizen heb je de ANWB Gaiyo app nodig. Voor het gebruik van een deelscooter of een deelauto is het nodig dat je vooraf je rijbewijs uploadt in de app. Doe dat meteen, dan sta je straks niet voor verrassingen als het wat langer duurt dan je dacht.

Heb je al een account bij één van de deelvervoerders waarbij je direct kunt boeken in de Gaiyo app? Dan wordt je eerdere account gedurende de proef overschreven. Ook als je dan rechtstreeks via de app van deze deelvervoerder boekt zonder in te loggen, vindt een automatische koppeling plaats met de ANWB Gaiyo app. Het verbruik wordt dan ook via de ANWB in rekening gebracht.

Nee, je kunt nu nog geen voorkeuren aangeven voor bepaalde vervoermiddelen. Wel kun je de volgorde van de informatie in je startscherm aanpassen.

In de community kun je vragen stellen en feedback geven over de app. Je maakt eerst een account aan, kiest voor de groep Deelmobiliteit en wordt lid. Daarna ben je altijd ingelogd!

Voor vragen, klachten en/of opmerkingen over de ANWB Gaiyo app en de deelvervoerders kun je terecht bij de Servicedesk van Innovactory. De Servicedesk is bereikbaar via e-mail support@gaiyo.com of via telefoonnummer 085 2500 597. In de ANWB Gaiyo app is het ook mogelijk om je vragen via Whatsapp te stellen.


Vervoersaanbod

Tijdens deze proef kun je reizen met verschillende deelscooters (Go Sharing, Felyx en Check), deelfietsen (Haagsche Stadfiets, HTM Fiets, Donkey Republic) en deelauto’s (MyWheels, Greenwheels, Amber). Een aantal deelvervoerders zijn direct te boeken via de ANWB Gaiyo app. Dat zijn Go Sharing, Haagsche Stadfiets, HTM Fiets, Donkey Republic, MyWheels en Amber. Bij de andere deelvervoerders moet je eenmalig de betreffende app downloaden en daarin een account aanmaken. Kijk hier voor meer informatie over deelnemende vervoerders.

Ja, voor het rijden met een deelscooter heb je een rijbewijs nodig (A, B of bromfiets). Je rijbewijs dien je vóór gebruik van de scooter te uploaden in de app. Doe dit op tijd, want de validatie kan wel een half uur duren.

Niet bij alle deelscooters. Op een elektrische deelscooter die 45 km/u kan rijden moet je wel altijd een helm dragen. Je herkent een bromscooter aan het gele nummerplaatje achterop. Bij deze elektrische deelscooters zit een topcase met twee helmen inbegrepen. Natuurlijk mag je ook je eigen helm gebruiken.

De app die je tijdens de proef Deelmobiliteit gebruikt, is een app waarmee je ook reizen met verschillende vervoermiddelen kunt plannen. Daarom zie je ook informatie over het OV. Je kunt in de app wel e-tickets kopen voor de trein en sommige andere OV-aanbieders.

 


Kosten en facturatie

Doe je mee aan de proef en ben je aangemeld als deelnemer in de ANWB Gaiyo app? Als je deelvervoer gebruikt dat je direct vanuit de app kunt boeken of als je e-tickets voor OV koopt, ontvang je wekelijks een factuur van de ANWB. Op deze kosten wordt €10,- in mindering gebracht op de eerstvolgende factuur. Heb je minder dan €10,- aan kosten gemaakt? Dan blijft het overige tegoed staan en wordt dit verrekend met de reizen die je nog maakt. Deze actie loopt tot het einde van de proef. Het resterende tegoed zal met ingang van 1 maart 2022 vervallen.

Deelname aan de proef is gratis. Als je gebruik maakt van één van de diensten van de aangesloten deelvervoerders, dan betaal je daarvoor zelf de reiskosten. Als je hebt gekozen voor deelvervoer van Go Sharing, HTM Fiets, Haagsche Stadfiets, Donkey Republic, MyWheels of Amber, dan worden deze kosten door middel van een automatische incasso door de ANWB wekelijks van je bankrekening afgeschreven. Kosten die je maakt voor gebruik van de andere deelvervoerders worden rechtstreeks bij de deelvervoerder geïncasseerd.

In de ANWB Gaiyo app zie je direct bij de deelvervoerder staan wat de kosten voor gebruik zijn.

De kosten die je maakt bij de aangesloten deelvervoerders worden wekelijks automatisch door de ANWB geïncasseerd van het door jou opgegeven bankrekeningnummer. Je ontvangt hiervoor ook een factuur. De gemaakte kosten bij andere deelvervoerders worden rechtstreeks door de deelvervoerder geïncasseerd.

Voor vragen of opmerkingen over de proef én over de incasso van reiskosten kun je een e-mail sturen naar deelmobiliteit@anwb.nl.

Voor andere vragen of klachten over de ANWB Gaiyo app en de deelnemende deelvervoerders kun je terecht bij de Servicedesk van Innovactory. De Servicedesk is bereikbaar via e-mail support@gaiyo.com of via telefoonnummer 085 2500 597. In de ANWB Gaiyo app is het ook mogelijk om je vragen via Whatsapp te stellen.