Tunnels en veiligheid

Zijn tunnels onveilig?

Honderdduizenden Nederlanders rijden ieder jaar weer door de duizenden tunnels die Europa rijk is. Er zijn maar weinig automobilisten die zich daarbij niet veilig voelen. En ze hebben gelijk; gemiddeld genomen behoren tunnels tot de veiligste wegvakken. Er gebeuren dus gemiddeld minder ongelukken.

Tunnel buitenland en verkeer

Landen met geteste tunnelsProbleem is echter dat, als er iets gebeurt, de gevolgen vaak groter zijn. Meer dan eens heeft een brand in een tunnel catastrofale gevolgen. Daarom is het zo belangrijk dat, naast een veilige constructie, calamiteitenplannen en technische voorzieningen, er ook ruim aandacht wordt besteed aan de weggebruiker en zijn rijgedrag.

De ANWB en haar zusterclubs hebben verschillende tunnels getest. Deze testen hebben er mede toe geleid dat de Europese ministerraad voor transport in het voorjaar van 2004 EU-richtlijnen tunnels heeft opgesteld. Alle Europese lidstaten hebben de Europese wetgeving vóór 1 mei 2006 in nationale regels vastgelegd. De eisen die in Nederland gelden zijn strenger dan de Europese regels.


Tunneltest ADAC 2015
EuroTap tunneltest 2012
In 2011 is er geen tunneltest geweest
EuroTAP tunneltest 2010
EuroTAP tunneltest 2009
EuroTAP tunneltest 2008
EuroTAP tunneltest 2007
EuroTAP tunneltest 2006
EuroTAP tunneltest 2005

Haagse Hubertustunnel veiligste Nederlandse tunnel (onderzoek 2010) 

Website Eurotap
Website Eurotap (in het Nederlands via Google translate)


Zie ook:

Veilig in de tunnel

Voorkom vertraging

Stilstaan en vertraging in het buitenland is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren en op je reis voor te bereiden. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door Wegenwacht pechhulp Europa af te sluiten ben je namelijk door heel Europa, met ondersteuning van de ANWB Alarmcentrale, verzekerd van de beste pechhulp.