Naar artikel

Europese gehandicaptenparkeerkaart

Als u in Nederland een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, krijgt u automatisch een Europese gehandicaptenparkeerkaart (EU-parkeerkaart). Met deze EU-parkeerkaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste landen van de Europese Unie (EU).

Regels per land

Bijna alle EU landen en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein erkennen de EU-parkeerkaart. De bezitters van de EU-parkeerkaart die naar die landen reizen, hoeven dus geen aparte buitenlandse parkeerkaart aan te schaffen. Wel kunnen de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n kaart én de voorrechten die eraan verbonden zijn, verschillen per land.

De regels zijn per land te bekijken op de website van de FIA (Internationale Federatie van nationale Autoclubs). Ook is op de website van de Europese Unie informatie per land te vinden. De informatie is in het Engels.

Leg de folder op het dashboard

Op de website van de Europese Unie is een folder te vinden die men kan downloaden en printen. Er staat daar in diverse talen dat de parkeerkaart voldoet aan de Europese regelgeving en dat u gerechtigd bent om te parkeren in gebieden waar faciliteiten voor gehandicapten gelden. Leg de geprinte folder naast de EU-parkeerkaart op het dashboard. De parkeerwachter of politieagent is dan op de hoogte.

Wat vindt de ANWB

De EU-parkeerkaart voor mensen met een handicap kan op een aantal punten worden verbeterd. Landen die het model nog niet hebben, zouden dit moeten adopteren. De informatie over voorrechten in verschillende landen moet beter en de kennis bij parkeerhandhavers van buitenlandse parkeerkaarten en de toelichting kan beter. Overwogen moet worden om in plaats van een kaart een registratie in het kentekenregister op te nemen dat voor EU-autoriteiten eenvoudig opvraagbaar is.
Deze wensen heeft de ANWB bij de Europese Unie kenbaar gemaakt. 

Meer informatie:

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Goed verzekerd op reis 

Met de ANWB Reisverzekering zorgeloos op vakantie! Je berekent je premie online.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Vraag de ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card aan met het eerste jaar extra voordeel.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

Tolvignetten 

Een Autobahnvignet is verplicht op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen.