Vakantie Zürich Regio

De Regio Zürich ligt op de Zwitsere Hoogvlakte. Het ligt oostelijk van het Schweizer Mittelland en westelijk van Noordoost-Zwitserland. De Rijn en de Centrale Alpen liggen aan de grenzen van een gebied met dé bankiershoofdstad van de wereld: Zürich.

De regio heeft een van de grootste meren van Zwitserland, de Zürichsee. Vooral de musea vormen een sterke toeristische troef. Niet iedereen kent deze streek. Als je ooit het feest van de Züricher Street-Parade hebt meegemaakt, de collecties van het Kunsthaus hebt bezocht of de burcht Kyburg hebt bekeken, zult u er weer naar toe willen.

Attracties en evenementen

In Zürich en omgeving kun je genieten van pretparken en grote attracties zoals dierentuinen. Het waterpretpark Alpamare lijkt een doolhof van waterglijbanen. Kinderen kunnen ponyrijden maar ook olifantrijden in Knies Circuszoo, een fantastische dierenwereld bij Rapperswihl. De grootste stad van Zwitserland, Zürich, heeft veel speeltuinen en speelparken. Onder andere het grootste doepark van Zwitserland: Kindercity. Zürich heeft ook een van de beste dierentuinen van Europa, Zürich Zoo. Je vindt hier zelfs een regenwoud! Veel uitgestrekter is het dierenpark bij Langenberg met Europese diersoorten. En in het Dinosaur Museum in Aathal kun je dinosaurussen 'in de bek' kijken.

Bezienswaardigheden

Tussen het treinstation van Zürich en het meer lijkt de Bahnhofstrasse één lint van grote banken. Zijn daarmee de bezienswaardigheden van de regio genoemd? In het geheel niet! Opvallend zijn de grote musea van de steden. Het Schweizerische Landesmuseum en het Kunsthaus van Zürich en de prachtige collectie van de Sammlung Oskar Reinhart in Winterthur, bijvoorbeeld. Je vindt in de regio ook veel kerkelijke bezienswaardigheden. Naast de grote kerken van Zürich zijn dat kloosters zoals in Wettingen. Van de huizen voor de 'gewone' burger zijn de gildehuizen in Zürich en de oude panden van Schaffhausen interessant.

Dorpen en steden

Veel dorpen in de streek rond Zürich zien er vrij zakelijk uit. Nogal wat dorpen zijn 'slaapdorpen'. Er wordt gewerkt in de steden en pas 's avonds komen de dorpen een beetje tot leven. Je vindt er veel nieuwbouw. De streek heeft drukke, bedrijvige steden. Winterthur is een belangrijke industriestad. De grootste stad is Zürich. Er zijn ook enkele kuuroorden zoals Baden en Rheinfelden met haar warme zoutwaterbronnen. Sommige stadjes doen denken aan de Middeleeuwen. Zo heeft Regensberg nog een kasteel uit die tijd. Ook het stadshart van Schaffhausen roept oude tijden op.

Eten en drinken

De hele internationale keuken is aanwezig in Zürich. Van een snelle kebab-hap tot een vijfgangen diner in sterrenrestaurants. Die laatste vind je overigens ook langs de oevers van de Zürichsee. Probeer ook een keer de beroemde Geschneltzeltes nach Zürcher Art (plakjes kalfsvlees in zachte roomsaus, waarbij rösti). Het aardappelgerecht rösti maken ze in Zürich af met gesnipperde ui en komijn. De Thur levert de streek lekkere zalmforel. De Zuger Kirschtorte kan voor verwarring zorgen. Geen kersen in dit gebak, maar kersenbrandewijn. De oost- en westoever van de Zürichsee is de streekleverancier van gewone wijn.

Kamperen

Vrij weinig campings

Het kampeerseizoen loopt gemiddeld van mei tot en met september. Je zult in deze regio geen tientallen campings aantreffen. Het is dus even zoeken naar een leuke stek. Sommige terreinen zijn gezellig druk zoals Zürich-Seebucht. Andere campings bieden meer rust zoals Camping Waldhof bij Hittnau. Geregeld kun je vanaf de camping naar een strandbad of een zwembad. Sommige campingbeheerders verhuren ook prachtige stacaravans. Het sanitair is vaak zeer goed in orde en de terreinen zien er soms bijna té netjes uit.

Kunst en cultuur

Hoewel Winterthur haar best heeft gedaan, is het Zürich gelukt het centrum van de Zwitserse kunst en cultuur te worden. Al heel vroeg woonde men hier langs de diepe Zürichsee op paalwoningen. De Romeinen bouwden aan de oever een tolstation. In de Middeleeuwen begon Zürich te groeien. In de 16e eeuw werd de regio het strijdtoneel tussen protestanten en katholieken. Zürichs Grossmünster en Fraumünster met glaskunst van Marc Chagall staan er nog fier bij. Pas in de 19e eeuw kwam Zürich op de wereldkaart terecht. Het werd een belangrijk bankierscentrum. Het vele geld kwam ook de kunst ten goede.

Natuur

Verwacht niet veel bijzondere bergnatuur op dit deel van de Zwitserse hoogvlakte. De Rijn zorgt hier wel voor een spektakel met een enorme waterval bij Schaffhausen. In het noorden van de streek, richting Duitse grens, ligt het Weinland. Het tooit zich met akkers en wijngaarden. Tussen het Reussdal en het Bunzdal ligt nog een boerengebied, het Freiamt. Het landschap wordt pas echt spannend ten zuidoosten van Winterthur. Via het dal van de Töss klimt u naar de Vooralpen. De Zürichsee laat zich het best verkennen via het water. Bijna de hele oever is volgebouwd met huizen.

Overnachten

Een zaken- en bankiersregio heeft veel zeer echt gerieflijke hotels. Vooral Zürich biedt op het hoogste niveau hotelkamers of beter gezegd: hotelappartementen! Dat betekent niet dat er in de grootste stad van Zwitserland en in de omgeving geen redelijk geprijsde kamers te vinden zijn. Maar reserveren vooraf is wel handig. Een bundeling van goedkopere hotels ligt in de wijk Niederdorf. Op het platteland en in de stadjes rondom Zürich kun je ook terecht in herbergen, pensions, bij particulieren (Zimmer Frei, het Zwitserse Bed&Breakfast) en bij de boer (Schlaf im Stro).

Uitgaan

Lausanne mag zich dan de vrolijkste uitgaansstad van Zwitserland noemen, Zürich is de meest veelzijdige. De grote musicals komen hier op de planken. Beroemde operazangers en theatergezelschappen worden aangetrokken door de goede podia. Een eigen toporkest heeft Zürich zelf al in huis. Zürich West achter het Hauptbahnhof heeft een energiek nachtleven. Met zo'n beetje alle soorten concerten: van acid jazz tot hiphop. De Underground (alternatieve uitgaansgelegenheden) van Zürich komt tot noordwestelijk van de Langstrasse tot leven. Er is altijd wat te doen. Ook Winterthur draagt met bars en clubs zijn steentje bij aan het avondleven.

Winkelen

Je zult lekker en luxe kunnen winkelen in Schaffhausen en Winterthur. Maar alleen in Zürich word je overvallen door het gevoel van overdaad en van pracht en praal. Velen flaneren elke dag weer op de beroemde Bahnhofstrasse. Tussen de bankgebouwen blinken grote warenhuizen en exclusieve zaken. Je koopt er topsieraden, bijzondere horloges en mode van de grote couturiers (modeontwerpers). In de historische stadskern winkelt het ook heel prettig omdat de belangrijkste straten als voetgangersgebied zijn ingericht.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Zwitserland