Vakantie Regio Meer van Genève (Vaud)

In de zuidwestpunt van Zwitserland ligt een enorm groot alpenmeer. Er zijn stranden aan dit Meer van Genève. Maar deze Franstalige regio moet het niet hebben van zon-en-strand toeristen. Het is het landschap dat trekt: het meer, de nabije Alpen en het vele dat je er kunt zien en doen.

De regio is zeer in trek. Dat zie je terug aan de zomerse drukte, aan de vele villa's, aan de winkels en uitgaansmogelijkheden. Voor uitstapjes naar Frankrijk staan prachtige passagiersschepen gereed. Deze regio heeft ook alles in zich voor een vakantie waar je kunt genieten van kunst en cultuur.

Attracties en evenementen

Zwitserland zit beslist niet propvol pretparken. Dat geldt ook voor de streek Meer van Genève (Vaud). Wel vind je er een mooie dierentuin, de Zoo de Servion (rendieren, wolven, bruine beren, veel katachtige roofdieren, zelfs Siberische tijgers). In de Jura houden ze het bij bizons, in het bizonpark op de Mont d'Orzeires bij Vallorbe. De mogelijkheden in een vakantieplaats als Diablerets komen ook goed in de buurt van een pretpark. Je kunt er bungyjumpen, zwemmen en in het seizoen op een slee rijden met husky-honden. Bij Aigle is een avonturenpark en bij Villeneuve worden de kleintjes bezig gehouden in het speelpark FunPlanet.

Bezienswaardigheden

Wie eenmaal het kasteel Chillon bij Montreux heeft bekeken, krijgt de smaak te pakken. Er staan weinig kastelen zo mooi in het Meer van Genève. Ook La Sarra, Vevey, Morges, Aubonne en andere burchten hebben de kasteelpoorten wijd open staan. Bezienswaardig zijn de Romaanse kerken (Bursins, Cossonay, Nyon). De tuinliefhebber krijgt een weelde aan tuinschoon voorgeschoteld. Het lijkt wel of alles even goed bloeit aan het meer van Genève. Mooie tuinen vind je in Aubonne, Pont de Nant en Villars. Prettig ogende steden zijn Lausanne en Montreux.

Dorpen en steden

Het is aan de kust van het Meer van Genève soms moeilijk te zien waar het ene wijndorp ophoudt en het andere begint. Opvallend zijn de vele modern aandoende huizen. Met boven elkaar gelegen terrassen liggen die direct aan het meer. Fraaie bomen en planten kleden de kust verder af. Wat dat betreft hebben de dorpjes in de Zuidelijke Jura een heel ander sfeertje: stoffiger, Frans-rommeliger en met oudere gebouwen. Langs de kust zul je veel villadorpen zien. Er zijn ook stadjes met wat meer geschiedenis aan deze 'Zwitserse Rivièra'. Montreux, bijvoorbeeld. Net als het veel grotere Lausanne is ook dit luxe oord als een trap boven het meer gebouwd.

Eten en drinken

De keuken van het Meer van Genève heeft veel Franse kantjes: niet te grote porties, heel smakelijke gerechten, wijntje erbij en goed met het kaasplateau. Er wordt veel aan fondue gedaan in de eethuizen. Het runder- en varkensworstje ' saucisson vaudois' is ook erg in trek. Het hoort bij de 'papet vaudois', een aardappelpuree. Aan de oever van het meer eet je heerlijke vis, vooral forel. Aan het Meer van Genève zijn vooral prijzige restaurants. Toch zul je bijvoorbeeld in de straten van Lausanne ook leuke en goedkope eethuisjes tegenkomen. De regio maakt goede wijnen.

Kamperen

Slapen met het zachte klotsgeluid van het meer

Langs het Meer van Genève hebben de campings vaak een grasterrein. Ze zijn vrij vlak, met mooie ruime staanplaatsen. Vaak heb je vanaf de caravandeur of tent uitzicht op het water waarachter de Franse Alpen oprijzen. Kamperen is hier goed toeven. Voorzieningen zijn vaak top. Alleen zijn er niet heel veel campings. En zijn ze in de zomer behoorlijk druk bezet. Reserveren in het hoogseizoen is dan ook erg aan te raden. Zeker als je met auto en caravan voor komt rijden. In het zuidelijke deel van de Jura en in de Alpes Vaudoises zijn ook niet veel kampeerterreinen.

Kunst en cultuur

Van Romeinse cultuur tot middeleeuwse bouwkunst. Ook de romantiek van het verleden (Lord Byron, Jean-Jacques Rousseau en andere vroege 'toeristen') is er levend. Het is een eerste indruk van de rijkdommen die verzameld liggen aan de oevers van een groot meer. Montreux draagt nog de sfeer van het oude badtoerisme uit. Lausanne de status als Olympische stad. Er zijn enkele prachtige musea. Zwitserland maar dan met een Frans cultureel sausje. want er zijn hier net zoveel banden met Frankrijk als er veerverbindingen tussen de twee landen zijn.

Natuur

Tegen de Franse grens aan ligt de zuidelijke Jura, een smalle bergstrook met als hoogste top de Mont Tendre (1679 meter). De bergruggen lijken er allemaal naast elkaar te liggen. Je vindt er rust en een prachtige natuur. Hellingbossen, meren (Lac de Joux) en een mooi natuurpark: het Parc Jurassien Vaudois. De lange Zwitserse kust van het Meer van Genève (72 bij maximaal dertien kilometer) is volgebouwd. Het achterland is vriendelijk en golvend en bij boeren in gebruik. Het bergland dat meteen achter Montreux omhoogkomt is interessant. Deze Alpes Vaudoises tonen een indrukwekkend gebergte: de Diablerets met eeuwige sneeuw en gletsjers.

Overnachten

Er zijn nog steeds eenvoudige herbergen aan het Meer van Genève. De kans dat je goedkoop kunt overnachten is echter veel groter in het achterland dan aan de meeroever. Ouderwets leuke accommodatie vind je in de Zuidelijke Jura. In de Alpes Vaudoises vind je behoorlijk veel vakantiechalets. De grote hotels liggen bijna altijd aan en boven het Meer van Genève. Vooral de luxe internationale hotels van Lausanne en Montreux zijn prijzig. Er komen veel toeristen naar dit meer. Daarom bieden ook veel mensen kamers in hun eigen huizen aan, een Zwitsers soort Bed&Breakfast.

Uitgaan

Met de Franse taal lijkt ook het vrolijke en cultureel rijke Franse avondleven te zijn binnengehaald. Zo is Lausanne bijna on-Zwitsers leuk in de avond. Hier kun je te kust en te keur uitgaan. Een betere stad vind je niet in heel Zwitserland. Bars, clubs, live muziek, klassieke concerten, een heerlijk straatleven in de zomerse avonden, ontspannen terrasjes, opera, film, theater, de lijst gaat eindeloos door. Het Théâtre de Vidy behoort tot de beste Europese schouwburgen. Langs de hele kust van het Meer van Genève worden trouwens geregeld uitvoeringen gehouden. En ook hier vind je plekjes voor de echte 'nachtuilen'.

Winkelen

Wie aan of bij het Meer van Genève woont gaat de etalages af in Lausanne of Genève. Het aanbod aan winkels is enorm. Opvallend zijn de mooie mode- en schoenenzaken, de juweliers, de horlogezaken en het riante aanbod aan chocolade. Ook vind je er veel snij-instrumenten (de beroemde Zwitserse zakmessen). De beide winkelsteden hebben wel elk een eigen karakter. In Genève winkel je deftig, in Lausanne sfeervol en luxe. Beide plaatsen hebben mooie ruime en autovrije winkelstraten. In Lausanne wordt etalages kijken wel een beetje klimmen, gezien de vele trapstraten die almaar omhoog gaan.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Zwitserland