Vakantie Neuchâtel, Jura en Berner Jura

De glooiende rondingen van het Juragebergte (duizend tot meer dan zestienhonderd meter hoog) zijn heel anders dan die 'andere' bergen van Zwitserland, de Alpen. De Zwitserse Jura strekt zich uit als een boog over de Frans-Zwitserse grens. De streek heeft diepe bosrijke kloven en doet intiem aan. Maar er tikt iets in die natuur: uurwerken!

De regio staat namelijk bekend om de horloge-industrie. Er is zelfs een route voor aangelegd met 27 leuke stops. Aan de rand van de Jura liggen een aantal grote meren. Deze streek is een echte natuurbestemming. Met uitzondering van Basel heerst er een Frans sfeertje.

Attracties en evenementen

Het avonturenpark van Morteau in de Franse Jura is het dichtstbijzijnde grote attractiepark. Goed voor een dag klimmen, balanceren op touwbruggen en 'vliegen' aan hangende touwen. Heeft de Zwitserse Jura dan niets te bieden? Nou.ook een museum kan een attractie zijn. Dat is het geval bij het Maison d'Ailleurs van Yverdon-les-Bains. Alles dat naar fantasy, utopia en buitengewone reizen riekt is hier tentoongesteld in een oude gevangenis! Het grote uurwerkmuseum van La Chaux-de-Fonds is een attractie in de wereld van de tijd. Basel, Bern en Lausanne hebben meer te bieden als je pretparken en dierentuinen zoekt.

Bezienswaardigheden

St-Ursanne aan de rivier de Doubs is een middeleeuws kloosterstadje. Ook het veel grotere Neuchâtel heeft de Middeleeuwen nog goed in de stadskern kunnen houden. Maar hoe hoger je de Jura in trekt, des te minder wordt het met de bouwkunst. De natuur neemt haar plaats in. Vooral vanuit Saigneléger is prachtige bergnatuur te verkennen. In deze geïsoleerde streek waren de mensen al heel lang bedrijvig met horlogemakelarij. Je vindt her en der musea over horloges, werkplaatsen en andere zaken die verwijzen naar het maken van deze precisie-instrumenten.

Dorpen en steden

Dromerig, verlaten, landelijk en ietwat van de wereld, zo laten de dorpen zich in het Juragebergte omschrijven. De dorpen in de bergen achter Neuchâtel hebben boerderijen met muren die zonder specie zijn opgebouwd. Veel dorpen verschuilen zich in de dalen en zijn omringd door boomgaarden en akkers. Juist modern in zijn gebouwen doet La Chaux-de-Fond aan. Dit stadje lijkt net zo strak aangelegd als Le Locle. De uurwerkindustrie heeft voor het geld gezorgd om moderne bouwkunst uit de grond te stampen. Grote steden vind je niet in de Jura. Biel en het historisch aantrekkelijke Neuchâtel komen slechts in de buurt.

Eten en drinken

In vrij toeristische gebieden zoals aan het Lac de Neuchâtel is het aanbod aan eetgelegenheden heel verschillend. Noordwestelijk van de meren vind je veel minder eetgelegenheden. Wel leent de natuur zich fantastisch voor uitgebreide picknicks. Waarmee vul je je mand? Een paar specialiteiten: de Ajoie rond Porrentruy staat bekend als de fruittuin van de Jura. Wit, rood en rosé, de wijn'vlag' is driekleurig aan het meer van Neuchâtel. In de beken van de Jura wordt op een goede kwaliteit forel gevist. Een van dé streekkazen is de Tête de Moine (alleen gemaakt in de noordelijke Jura), een cilindervormige kaas.

Kamperen

Dennengeur in de tent

Kamperen in de Zwitserse Jura betekent supersanitair, supernatuur rond de camping en vaak een staanplaats op een prachtig beboste weide. Genoeg terrein is lekker vlak. Dit is een regio voor de natuurliefhebber. Al teveel toeters en bellen zul je op de campings in de Jura niet aantreffen. Wel veel ruimte om je tent en caravan heen. Soms kom je terecht bij een chaletcamping, dan weer aan de oever van een watersportmeer. De dekking van de terreinen over het hele gebied is redelijk. Van begin april tot in oktober zijn veel campings open.

Kunst en cultuur

Zoals het polsklokje in de Jura tikt.

De Bourgondische hertog Karel de Kale werd bij Grandson verslagen. Elk Zwitsers schoolkind kan je dat wapenfeit vertellen. Dat doet ook een van de mooiste kastelen van de regio in Grandson. Porrentruy is de culturele hoofdstad van de Jura. De Jura wordt ook wel veelbetekenend Watch Valley (uurwerkdal) genoemd. Het is dan ook de bakermat van de precisiehorloges. De Zwitserse uurwerkindustrie ontstond doordat Franse ambachtslieden tijdens de reformatie hier naar toe vluchtten. La Chaux-de-Fonds illustreert dat in het internationale horlogemuseum. Ook in Le Locle is een horlogemuseum. De schrijver Friedrich Dürrenmatt komt uit de regio Neuchâtel.

Natuur

Het kalkgebergte van de Jura bestrijkt zo'n honderdvijftig kilometer lang de grens met Frankrijk. Noordelijk vind je de Plateau-Jura (hoogvlaktes). Zuidelijker begint de Keten-Jura met langs elkaar liggende bergruggen. In het hart van de Jura ligt het natuurgebied van de Clos du Doubs. Het Val-de-Ruz is een natuurparadijs; vooral het natuurreservaat Combe Biosse is bijzonder. Bij het meer van Neuchâtel trekt de Val-de-Travers. De Creux-du-Van geldt als grootste natuurreservaat van het kanton. Gemzen en dassen, steenbokken en bergmarmotten dwalen er rond. Ook de kloven van Poëtta-Raissa en de grotten van Môtiers moet je gezien hebben.

Overnachten

Een kuurhotel in Yverdon-les-Bains of een stoer chalethotel in de Franches Montagnes. Een moderne vakantiewoning aan het Lac de Neuchâtel of een krakende en historische hotelkamer in het hart van Biel. Je hoort het al, je slaapt heel afwisselend in deze regio. Op hoogte zijn er wel minder accommodaties dan bij de meren. Behalve in sommige wintersportplaatsen is reserveren niet noodzakelijk. Behalve als het om vakantiehuizen gaat. Je kunt hier ook bij particulieren, soms boeren, overnachten.

Uitgaan

De studenten zorgen er voor dat er in Biel veel cafés open blijven. Gezellige bistro's vind je rond en in Neuchâtel. Dit is een echt feestvriendelijke regio, vooral tijdens de wijnoogst. Vanaf het Lac de Neuchâtel is het niet erg ver naar Lausanne. Dit is dé plaats in Zwitserland om een avondje perfect in te kleden. Het aanbod is overweldigend: clubs, shows, muziekuitvoeringen, film, toneel, ballet, rock concerten, je noemt het en het is er. Bovendien in een heerlijk ontspannen en vrolijke sfeer. De Zwitserse losbandigheid in het uitgaansleven is dus niet helemaal afwezig!

Winkelen

In de historische stadskern van Neuchâtel ga je een heel aardig voetgangersgebied binnen. Ook Biel kan je een middagje bezig houden. Voor uurwerken hoef je de regio echt niet te verlaten. Je vindt hier het neusje van de zalm. Maar echte winkelsteden heeft de Zwitserse Jura niet. Verblijf je rond Biel? Dan kun je het beste de parkeerproblemen van Bern trotseren. Je komt terecht in een stad met een bijzonder lange winkelstraat onder de arcaden. Houd je vakantie rond Yverdon? Dan zal Lausanne je een lange dag bezig kunnen houden in een buitengewoon, maar wel steil oplopend winkelgebied.

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Zwitserland