Naar artikel

Top 10 bezienswaardigheden Göteborg

Göteborg is een intieme en veelzijdige stad met een indrukwekkende lijst aan bezienswaardigheden. Van natuur tot cultuur en van heden tot verleden: er valt genoeg te ontdekken.

1. Archipel van Göteborg

Een van de mooiste plekken van Göteborg is de kust. Deze zogenoemde Archipel van Göteborg bestaat uit talloze pittoreske eilandjes en biedt een oase van rust. Het rotsige scherengebied is eenvoudig te bereiken via een ferry vanuit Saltholmen en is de perfecte springplank naar een andere wereld. Hier tref je de typische rode huisjes, vissershutten, vuurtorens en een weelde aan natuur. De autovrije en soms onbewoonde eilanden lenen zich uitstekend voor een stevige wandeling.

2. Botanische tuin

Göteborg beschikt over veel groen. Een van de beste plekken om daar van te genieten is de botanische tuin (botaniska trädgård). Deze tuin herbergt in een gebied van bijna 2 km² 16.000 planten van over de hele wereld en is een van de grootste in zijn soort in Europa. De groene oase is tevens thuishaven van een Japans bos, rododendron-vallei en kruidentuin. Heerlijk om even te ontsnappen aan de drukte in de stad.

3. Avenyn

Avenyn vormt het bruisende stadshart van Göteborg. Deze kilometerslange boulevard is de plek om te flaneren en paraderen. De straat is een aaneenschakeling van winkels, restaurants, clubs en cafés. Daarnaast bezit de levensader van de stad ook enkele culturele hoogtepunten. Must-see is Götaplatsen, het grote plein ten zuiden van Avenyn. Hier staat het metershoge standbeeld van Poseidon en het is uitgegroeid tot een van de symbolen van Göteborg.

4. Liseberg Amusementspark

Even geen zin in cultuur of natuur? Dan is pretpark Liseberg het ideale uitstapje. In dit grootste attractiepark van Scandinavië heb je keuze uit zo’n 40 attracties. Van een adrenalineshot in de duizelingwekkende AtmosFear tot een ontspannen tocht in het Vikingschip: zowel jong als oud kunnen hier hun hart ophalen. Reken wel op drukte: Liseberg ontvangt drie miljoen bezoekers per jaar.

5. Universeum

Het Universeum is de buurman van Liseberg. Net als het populaire pretpark is dit wetenschap- en technologiemuseum geschikt voor jong en oud. Verspreid over zeven verdiepingen kun je onder meer kennis maken met robots, haaien en een regenwoud. In dit ontdekkingscentrum mag je naar hartenlust experimenteren en leer je de wereld om ons heen beter begrijpen. Het Universeum herbergt ook een van de grootste aquaria van Europa.

6. Stadsmuseum

Göteborg is ook de trotse gastheer van vele musea. Het grootste museum is het Stadsmuseum. Gevestigd in een roemrijk 18e-eeuwse pakhuis van de Zweedse Oost-Indische Compagnie maak je kennis met het historische verleden van de stad: van de eerste bewoners 12.000 jaar geleden tot de ontwikkeling van modern Göteborg. Ook leuk: ontdek waarom Göteborg het Zweedse Amsterdam wordt genoemd. (Omdat de Zweedse koning  de Hollanders vroeg het stadsplan te ontwerpen. Ook kregen de Hollanders deel aan het stadsbestuur en was de Nederlandse taal lange tijd officieel erkend naast het Zweeds).

7. Slottsskogen

Slottsskogen is een immens en uitnodigend park in het centrum van de stad. Het terrein met een oppervlakte van 140 hectare biedt onder meer de mogelijkheid tot wandelen, zonnebaden en sporten. Daarnaast is er een dierentuin met zeer uiteenlopende bewoners: pinguïns, zeehonden, elanden, pony’s en flamingo’s zijn hier te bewonderen.

8. Masthuggskyrkan

Voor hét uitzicht over Göteborg moet je in de Masthuggskyrkan zijn. Deze kerk ligt op de Stigberg en biedt een indrukwekkend vergezicht over stad en haven. Voordeel: een lange klim in een hoge toren is overbodig.

9. Göteborgs Konstmuseum

Naast het Stadsmuseum is ook het Göteborgs Konstmuseum een cultureel hoogtepunt. In dit kunstmuseum spendeer je moeiteloos een halve dag en kun je genieten van een indrukwekkende collectie van internationale kunstenaars uit diverse periodes. Naast schilderwerken van beroemdheden Rembrandt, Chagall en Picasso bevat het museum een belangrijke verzameling Scandinavische kunst.

10. Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen is een groot park in het centrum van de stad, dat stamt uit 1842. Grootste trekpleisters zijn het rosarium met ruim 4000 rozen en het Palm Huis, ontworpen als kopie van het Chrystal Palace uit Londen. Vooral in de zomer is dit park erg levendig. Hoogtepunt: Göteborgs kalaset, het grote zomerfeest in Göteborg.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!