De Garden Route in Zuid-Afrika

Wijn & Wildlife

Combineer een zinderende stad, wereldberoemde wijngaarden met een keur aan wildlife en ziedaar: de Garden Route ligt aan je voeten. De mooiste route van Zuid-Afrika.

Tekst: Bas van Oort | Fotografie: Maarten Stolp

Of je er nou zelf voor hebt gewerkt – de hike naar boven kost zo’n drie uur en flink wat zweetdruppels – of de kabelbaan hebt genomen: eenmaal op de top van de Tafelberg is het uitzicht spectaculair. Het mooist is het als de zon net op is of bijna ondergaat, en Kaapstad beneden ligt te baden in het zachte licht. Dan zijn de karakteristieke plekken van de stad en omgeving zo aan te wijzen. Om te beginnen Lion’s Head, één bergtop verder. Daar schuin achter liggen het enorme voetbalstadion in de gelijknamige hippe wijk Greenpoint, de stranden van Camps Bay. Iets verderop glinstert Robbeneiland in het donkerblauwe oceaanwater.

Franschhoek & Stellenbosch

Kaapstad is een bestemming op zich. Met kleurige wijken als Bo-Kaap, de V&A Waterfront, parelwitte stranden en spectaculaire natuur om de hoek. Maar het is ook het officieuze beginpunt van een van de mooiste autoroutes ter wereld: de Garden Route. En die gaan we rijden, zo’n 800 kilometer naar het oosten, helemaal tot aan Port Elizabeth. De eerste stop van betekenis ligt op slechts een halfuurtje van Kaapstad, het bekende wijngebied Stellenbosch. ‘De ligging hier is perfect voor de beste druiven’, vertelt gids Nathan Cornelissen tijdens een tour over het Thandi Wine Estate. ‘Veel zon, dicht bij de oceaan die voor de nodige verkoeling zorgt en dankzij het graniet van de omringende bergen barst het hier van de mineralen in de grond.’

Nathan schetst onbedoeld meteen de schoonheid van de omgeving, en die is perfect te zien vanuit de wijntram van Franschhoek, een andere vermaarde wijnbestemming in de West-Kaap. De historische tram combineert verschillende wijnhuizen in de omgeving, die allemaal proeverijen aanbieden. Koop je ’s ochtends een kaartje, dan kun je de hele dag bij de wijnhuizen terecht. Om uiteindelijk in het prachtige plaatsje zelf te eindigen, op het terras van een van de vele restaurants.

Van Kaaps-Hollands naar olifanten

Als we verder naar het oosten rijden, laten we de wijngaarden achter ons, en in gestaag tempo verandert het landschap van vorm en kleur. Van glooiende akkers tot een steeds groener wordende omgeving die uitmondt in een nieuw gebergte. Waar we in het wijngebied al veel huizen in de Kaaps-Hollandse stijl voorbij zagen komen, zien we ook hier overal rieten daken boven witgepleisterde muren, waaronder het Drostdy Museum, een van de beste plattelandsmusea van het land. Iets verderop in Oudtshoorn barst het van de struisvogelboerderijen, ook een grote publiekstrekker. Tijdens de volgende stop, in Knysna, heeft de natuur weer de overhand. Daar imponeert de ruige kust, en zien we tal van bootjes uitvaren om walvissen te gaan spotten.

En dan hebben we het hoogtepunt van de hele route nog niet eens gehad. Dat is helemaal aan het einde, net voorbij Port Elizabeth. Want daar ligt het Addo Elephant Park, het enige nationale park waar je de ‘Big 7’ kunt spotten. Niet alleen olifant, luipaard, neushoorn, buffel en leeuw, maar ook de walvis en de witte haai. Het park strekt zich uit van de kust tot ver in het binnenland. Samen met een ranger klimmen we eind van de dag in een jeep, om kriskras door het park te gaan. Het heeft iets magisch. Door een oneindige leegte rijden, niet wetend wat je tegen gaat komen. Om dan ineens een kudde olifanten te spotten die op hun dooie gemak de zonsondergang tegemoet kuieren.

Garden Route: dit wil je weten

  • Cultuur: Leuke tip in Kaapstad: de Neighbourgoods Market in de wijk Woodstock. Op een oud fabrieksterrein wordt elke zaterdagochtend een omvangrijke buurtmarkt gehouden met eetstalletjes, vintage kleding, lokaal gemaakte souvenirs en live muziek.
  • Fietsen: Een van de leukste uitstapjes in zowel Kaapstad als Stellenbosch: boek een fietstour. Op twee wielen ontdek je in een paar uur een leuke stadswijk of maak je een tocht door de wijngaarden; inclusief proeverij uiteraard.
  • Self-drive Safari: Hoewel je meer leert van een game drive safari, met een ervaren ranger, kun je ook met je eigen auto door een deel van Addo Elephant National Park rijden. En ook dan is er genoeg wild te spotten.

Meer tips over zien en doen in Zuid-Afrika? Bestel dan onze ANWB Extra Reisgids Zuid-Afrika.

Zelf naar Zuid-Afrika?

Rijd zelf langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika en kies bijvoorbeeld voor de 15-daagse individuele rondreis Culinair Zuid-Afrika bij reisdochter Fox. Wist je trouwens dat je deze reis nu kunt winnen?

Liever toch reizen met een groep? Dan ben je bij ANWB Ledenreizen aan het juiste adres. Bekijk bijvoorbeeld eens de 15-daagse groepsreis 'De wereld in één land'. Voor deze reis geldt: Hoe langer je lid bent, hoe meer gratis extra's je krijgt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd