Wintersport Zweden: op de hondenslee

Hou je van rust en (heel veel) ruimte, dan is skiën in Zweden zo’n gek idee nog niet. Tip: een hondensleerit in het supersfeervolle Orsa Grönklitt. Een meer intense winterervaring dan een roedel sledehonden die je in de ruisende Scandinavische bossen door de sneeuw voorttrekken, bestaat niet. Een totaal zengevoel daalt op je neer, in dat optimistische winterwit, terwijl de slee bijna geruisloos voortglijdt en je alleen wat zacht gehijg van de honden voor je hoort.

Family-proof

Deze tocht met de hondenslee is één van de populairste winteractiviteiten in Orsa Grönklitt, een knus en overzichtelijk ski-oord in centraal-Zweden, dat naadloos geïntegreerd is in de overweldigende natuur. De hoogste berg reikt tot 600 meter, maar met de 100 procent sneeuwzekerheid in Zweden heb je eigenlijk niet meer nodig. De 23 pistes (zo’n 30 kilometer in totaal, verbonden door 14 liften) zijn door hun vergevingsgezinde moeilijkheidsgraad helemaal family-proof, met zo nu en dan een rode afdaling voor de dare-devils.

De kortere winterdagen in Zweden worden hier feeëriek gecompenseerd door kunstlicht op de pistes, zodat je op sommige dagen tot 19.00 uur kunt skiën. Dat geldt ook voor sommige langlauf-loipes, die overigens een totale lengte hebben van maar liefst 100 kilometer. Als Hollander is het aan te raden om je schaatsen mee te nemen, de lokale bevolking heeft de meren in het gebied doorgaans keurig sneeuwvrij gemaakt.

Mijnrode huisjes in Zweden

Ja, koud is het wel in Orsa Grönklitt, maar dit is het soort kou waar je je op kunt kleden. En omdat het nauwelijks waait in hetgebied, wordt het nooit onaangenaam. Eerder gezellig. Zo zou je de typische Zweedse huisjes in hun ‘mijnrode’ hout in het dorpje ook kunnen samenvatten. Vanaf de voordeur loop je zo naar de piste. Ben je na een dag vol winteractiviteiten moe, dan circuleert er een gratis shuttlebus door het dorp om je naar wens ergens te droppen. Beroemdste attractie van Orsa Grönklitt is het zogeheten Predator Park dat ongeveer naast de pistes ligt. In dit grootste wildpark van Europa kun je tijgers, lynxen, wolven en beren in hun natuurlijke omgeving zien.

BBQ-specialiteiten

(Uit) eten en shoppen kan er ook prima: met twee restaurants (waarvan één met panorama-view op de top), twee snackbars (met BBQ-specialiteiten) en een aantal (sport)winkels. En joepie: twee kroegen voor de Zweedse après-ski telt Orsa Grönklitt ook nog!

Orsa: méér dan een skibestemming

Orsa is een geliefde winterbestemming bij de Zweden. Behalve skiën kun je hier ook fantastisch schaatsen en een hondensledetocht maken. Je hoort het al, Orsa is meer dan alleen een skibestemming. Bij ANWB Ledenreizen boek je een vakantie naar Orsa met trouwe ledenvoordeel. Hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk de aanbieding

Skivakantie Zweden boeken?

Op zoek naar een andere skivakantie in Zweden? Pharos Reizen biedt verschillende skivakanties.

Skivakanties in Zweden

Ook leuk: gezelligheid in Oostenrijk

Krijg je geen genoeg van de après-ski, ga dan naar de Kitzbüheler Alpen in Oostenrijk.

Dit vind je misschien ook interessant:

Checklist wintersport
Shop je uitrusting in de webwinkel