Op wintersport? Zo bereid je je goed voor!

Van de juiste reisverzekering tot je auto winterklaar maken

Of je nu voor het eerst op wintersport gaat of een doorgewinterde skikampioen bent: een lekkere (ski)vakantie begint met een goede voorbereiding. Tien zaken waar je op moet letten.     

1. Kies een wintersportverzekering die álles dekt

Denk niet dat je alles hebt geregeld als je een reisverzekering met wintersportdekking afsluit. Medische kosten vallen vaak níet onder de dekking Wintersport en bijzondere sporten. Verzeker daarom ook altijd je medische kosten mee. Andersom geldt het ook. Als je geen wintersportdekking hebt, zijn medische kosten gemaakt tijdens wintersport niet gedekt (ook al heb je de dekking Medische kosten). Sluit een complete wintersportreisverzekering af.

2. Niets vergeten? Vul een paklijst in

Je ski's zul je niet gauw vergeten, maar daarnaast zijn er nog 1001 dingen waar een wintersporter niet buiten kan. Van een isoleerdeken (je zúlt maar in de sneeuw stranden met autopech) tot zonnebrandcrème. De oplossing? Een paklijst die je elk jaar opnieuw kunt gebruiken, zoals de printbare Paklijst wintersportvakantie

3. Neem een kijkje in de ANWB (web)winkel

Van sneeuwkettingen tot Veilig Onderweg Pakket (Eerste Hulp set, reflectievest en gevarendriehoek): je skivakantie begint in de ANWB (web)winkel. Een greep uit het ruime wintersportassortiment: skisokken- en pullies, skihelmen, dakkoffers en anti-ijsdekens. Bekijk het volledige wintersportassortiment van de ANWB (web)winkel.

4. Blader voor vertrek de 'verkeersregels' op de piste door

Niet alleen op de weg, ook op de witte hellingen gelden allerlei verkeersregels. Neem ze door, want een skiër of snowboarder die zich niet aan de regels van de Fédération Internationale de Ski (FIS) houdt en een ongeluk veroorzaakt, kan financieel aansprakelijk worden gesteld of zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Natuurlijk zijn de regels vooral bedoeld om letselschade bij jou en anderen te voorkomen. Bekijk alle FIS-verkeersregels .

5. Zorg voor een goede conditie

Zo van je kantoorstoel de piste op? Geen goed idee. Begin ongeveer acht weken voor je reis met oefeningen en trainingen om je conditie te vergroten. Zo ben je minder gevoelig voor blessures, heb je een groter uithoudingsvermogen en een stuk minder spierpijn. Is er een indoor skihal (overzicht Nederland) bij je in de buurt? Top. Kun je vooraf flink oefenen. Een prima hulpmiddel is het Stappenplan: Fit de piste op.

6. Gebruik je creditcard als aankoopverzekering

Mooier kan het niet worden. De creditcard als handig betaalmiddel én als aankoopverzekering. Hoe dan? Vrijwel alles wat je met een ANWB Creditcard koopt, is gratis minimaal 180 dagen lang verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Wel zo prettig als je pas gekochte ski's worden gestolen. Alle voordelen op een rij van de ANWB Creditcard op wintersport.

7. Maak je auto winterklaar

Waar zouden we zijn zonder de Wegenwacht? De mobiele monteurs hebben praktische onderhoudstips voor de zomer- én wintervakantie. 's Winters verdient het vierwielige beestje extra aandacht. Zoals deurrubbers die je moet insmeren met een speciale stick (of talkpoeder) en de juiste motorolie voor de vrieskou. Maak je auto winterklaar met de Wegenwacht.

8. Vooraf kopen: Autobahnvignet, milieusticker en tolbadge

Ga je op wintersportvakantie, dan ontkom je waarschijnlijk niet aan tolwegen. Een Autobahnvignet is nodig voor Oostenrijk of Zwitserland. Koop 'm bij de snelweggrensovergang of gewoon in de ANWB (web)winkel. In het winkelassortiment vind je ook de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal of Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië en de milieusticker Duitsland (soms nodig als je de snelweg verlaat). Lees hier per land de informatie over de diverse milieuzones in Europa.

9. Hou het verkeer in de gaten!

Wil je het risico vermijden in een megafile te belanden? Contoleer vóór vertrek de winter(sport)verkeersinformatie van de ANWB. Je ziet dan precies wat de drukste dagen en wegtrajecten zijn. De huidige situatie op de weg vind je bij de ANWB actuele verkeersinformatie. Je weet dan waar er werkzaamheden zijn en opstoppingen. Alles gecheckt? Dan ben je good-to-go!

10. Met de elektrische auto naar de wintersport: plannen!

Met je elektrische auto kun je prima naar de wintersport, maar bereid je reis goed voor. Bedenk in welke plaatsen je gaat opladen (Europees overzicht), zorg voor de juiste laadpassen en hou rekening met de oplaadtijd. In het hoogseizoen kan er sprake zijn van wachtrijen bij de laadstations. Rijden in bergachtig terrein brengt zo'n 10 procent extra energieverbruik met zich mee, terwijl de actieradius in de kou al afneemt. Tips voor je vakantie met de elektrische auto.

Speciaal voor jou geselecteerd