Snowboardschoenen kopen: handige tips

Wie wil leren snowboarden kan dit op de eigen skischoenen doen. Maar het is beter speciale snowboardschoenen te gebruiken. Vind je het snowboarden zo leuk dat je het vaker gaat doen, koop dan je eigen snowboardschoenen. Je kunt kiezen tussen 'hardboots' en 'softboots'. In dit artikel leggen we je het verschil uit.

Hardboots

Hoewel de hardboot veel op de skischoen lijkt, is er een groot verschil. Een skischoen heeft een veel langere zool waardoor deze, zeker in de grotere maten, niet past in de binding en ook storend kan werken bij het boarden.

De hardboot bestaat uit een zachte binnenschoen en een harde buitenschoen. De buitenschaal is van harde kunststof. De buitenschoen wordt met klemmen (Schnallen) gesloten, om de voet in de binnenschoen te fixeren. Een hardboot geeft veel steun en zal de kracht direct overbrengen op het snowboard.

De voorwaartse buiging in de schacht is meestal instelbaar naar de persoonlijke wensen van de snowboarder. Ook kun je de schacht zijdelings kantelen. Deze laterale flex-instelling is belangrijk voor een goede stand op het board. Je staat eigenlijk met x-benen, wat met je skischoenen onmogelijk is. De hardboots zijn geschikt voor beginners, omdat ze een direct stuurgevoel en stabiliteit geven.

Ook de gevorderde snowboarder die op hoge snelheid boardt en veel op de harde piste is, zal een hardboot prefereren. Vooral de alpine- en slalomsnowboarders geven de voorkeur aan de hardboot.

Softboots

De softboot is zacht en vaak uitgevoerd met een losse binnenschoen en een zachte buitenschoen. De zool is vrij stug en moet voor de stabiliteit zorgen. De schacht van de schoen wordt met veters of klittenband gesloten.

Een softboot zit erg comfortabel en geeft veel bewegingsvrijheid aan het enkelgewricht en het onderbeen. De stand van het onderbeen is veel minder gefixeerd dan in de hardboot. De besturing van het board zal hierdoor indirecter aanvoelen. Voor beginners kan dit een onzeker gevoel geven. Een fout wordt echter niet zo snel afgestraft, wat in het voordeel kan zijn van de beginnende snowboarder.

De freestyler die hoge sprongen en draaiingen maakt geeft de voorkeur aan softboots. De landing na een sprong is goed op te vangen op softboots omdat er veel meer bewegingsvrijheid is. Ook voor het freeriden en het off-piste snowboarden zijn softboots heel geschikt. Vaak zie je softboots in combinatie met freestyle- en freerideboards.

Waar kun je snowboardschoenen kopen?

Dit heb je ook nodig als je gaat snowboarden: