Snowboardkleding kopen: handige aankooptips

Snowboarden stelt andere eisen aan de kleding dan alpineskiën. Je zit vaak op de sneeuw en je beweegt veel meer met je armen en bovenlichaam. Kleding en handschoenen moeten dan ook waterafstotend zijn en goed ademend.

Jack

Ten opzichte van ski-jacks zijn snowboardjacks wijder en aan de achterkant langer dan aan de voorkant. De ruimere snit is bedoeld om de snowboarder voldoende bewegingsvrijheid te geven. Vaak hebben de jacks aan de binnenkant een soort sneeuwvanger, waardoor de sneeuw niet onder het jack kan komen.

De jassen worden vaak gemaakt van technisch hoogwaardige stoffen. Deze kunnen transpiratievocht naar buiten afvoeren en water naar binnen tegenhouden. Deze ademende werking is alleen optimaal als ook de kleding onder het jack een ventilerende functie heeft.

In de ANWB-webwinkel vind je ook een mooie collectie wintersportkleding:

Shop jouw snowboardjack

Snowboardbroek

Als snowboarder zit je nog wel eens met je achterwerk op de sneeuw. De snowboardbroek moet daarom waterdicht zijn en worden de naden extra afgeplakt. Vroeger werden het zitvlak en de knieën extra verstevigd tegen slijtage, maar de moderne stoffen zijn zo sterk dat dit niet meer nodig is. Een salopette (broek die doorloopt tot boven de taille) is erg praktisch. Door schouderbanden of brede bretels kan de broek niet afzakken.

De snowboardbroek moet goed aansluiten op de schoenen. En onderaan een goede sneeuwvanger hebben. Dit is een extra voering die in het onderste deel van de broekspijp is aangebracht. Een elastisch boord om de schoen voorkomt het binnendringen van sneeuw.

In de ANWB-webwinkel vind je ook een mooie collectie wintersportkleding:

Shop jouw snowboardjack

Handschoenen

Als bescherming voor de handen heb je handschoenen nodig. Wanten zijn niet zo handig bij het open- en dichtdoen van je bindingen. De handschoenen moeten waterdicht zijn en met een rits of elastisch manchet goed aansluiten op de mouwen van het jack. Snowboardhandschoenen hebben vaak een langer manchet dan skihandschoenen. Aan de binnenkant zijn de handschoenen extra verstevigd met slijtvast materiaal. Ook zijn er handschoenen met ingebouwde bescherming voor pols of vingers.

Waar kun je snowboardkleding kopen:

Waar kun je snowboardkleding kopen?

Snowboardkleding kun je kopen bij een van deze sportwinkels:

Dit heb je ook nodig als je gaat snowboarden: