Snowboardbindingen kopen: handige tips

Elk snowboard heeft een snowboardbinding nodig. Afhankelijk van de schoen en het board kun je kiezen tussen een plaatbinding en een softbinding. De eerste is geschikt voor hardboots en skischoenen, de softbinding voor softboots. Bij beide bindingen moet een veiligheidslijn (leash) aanwezig zijn. Die voorkomt dat een losgeraakt board de piste afglijdt en een projectiel wordt. De leash is in veel landen verplicht. In dit artikel leggen we je uit waar je nog meer op moet letten als je snowboardbindingen gaat kopen.

Plaatbinding

De plaatbinding is een stugge verbinding tussen de hardboot en het board. De bevestiging van de schoen in de binding gebeurt met een klem aan de voorkant van de binding. Sommige modellen hebben een instapautomaat, waarbij je niet meer hoeft te bukken om de binding te sluiten. De binding moet altijd goed strak zitten. De schoen mag niet vanzelf vrijkomen tijdens het snowboarden of bij een val. De bindingen kunnen versteld worden voor verschillende schoenmaten.

Softbinding

De softboot past in een schaal die je met banden (straps) en Schnallen sluit. De verbinding tussen schoen en board is niet superstrak, waardoor je een indirectere sturing krijgt. De freestylers danken hun extreme sprongen en landingen aan die bewegingsvrijheid.

Je kunt kiezen uit verschillende uitvoeringen. De achterkant van de binding kan hoog (highback) of laag (lowback) zijn. Daarnaast is er een duidelijke ontwikkeling in step-in-bindingen voor snowboots. Het nadeel van de meeste van deze systemen is dat ze alleen met een bepaald type schoen samengaan. Is de leest van de schoen voor jouw voet niet geschikt, dan kun je het vergeten.

Snowboardbindingen kennen geen veiligheidsafstelling zoals bij skibindingen. Zolang beide bindingen dichtblijven bij een val is het ongevaarlijk. Gaat één binding open en de andere blijft dicht dan kan dit ernstige knieblessures tot gevolg hebben. Het beste is om tijdens een val het board met beide benen van de grond te houden.

Waar kun je snowboardbindingen kopen?

Een snowboard kun je kopen bij een van deze sportwinkels:

Dit heb je ook nodig als je gaat snowboarden: