Snowboard kopen: handige aankooptips

Houd bij de keuze van een snowboard rekening met wat je wilt en wat je kunt. Bepaal eerst waar je voorkeur naar uitgaat: freestyle, alpine of freeride. Het leuke van snowboarden is dat je het heel snel leert en je dus al snel een keus kunt maken voor een specifiek type snowboard. Er zijn trouwens steeds meer boards die niet enkel voor één discipline bruikbaar zijn. We geven je tips waar je op moet letten bij het kopen van een snowboard.

Freestyleboards

De freestyleboards zijn soepel. De nose en tail zijn vrij breed. Soms zijn de nose en de tail gelijk aan elkaar, zodat je dan zowel voor- als achteruit kunt snowboarden ('twin tip'). De bindingen staan vrij ver uit elkaar en bijna dwars op het board. Ze zijn korter dan de andere twee categorieën. Deze boards zijn geschikt voor in de halfpipe.

Alpineboards

Deze boards zijn een stuk stijver dan de freestyleboards. Hierdoor zijn ze geschikter voor de piste. De effectieve kantenlengte en de torsiestijfheid zorgen ervoor dat de boards een goede grip hebben. Beginners en gevorderden kunnen met deze boards lekker uit de voeten. Voor een beginner is het wel belangrijk dat het board niet te stijf is. Dan ga je al meer in de richting van de slalom- of reuzenslalomboards.

Slalom- of reuzenslalomboards hebben veel voorspanning, zijn vaak sterk getailleerd en hebben een grote effectieve kantenlengte. De nose is klein en de tail is vlak. Vroeger waren deze boards meestal asymmetrisch, maar nu komt dat niet veel meer voor. Deze boards zijn niet geschikt voor beginners. Wel voldoen ze optimaal voor carven op hoge snelheid.

Freerideboards

De freeridegroep is de snelst groeiende. Er is steeds meer belangstelling om ongebaande paden te betreden. Deze boards zijn zeer allround te gebruiken. Je kunt er op de piste en in de diepe sneeuw goed mee uit de voeten en er is ook goed mee te springen. Of je nu een tocht maakt over de pistes door een skigebied of dat je off-piste gaat, het uitgangspunt is dat je gebruik maakt van je omgeving.

De lengte van een snowboard

Het lichaamsgewicht en het soort snowboard bepalen de lengte van het board. Er is momenteel een trend naar wat langere boards. Vooral de freerideboards worden nu ook met grotere lengten gebouwd. De echte freestyleboards zijn kort. Vaak zijn ze minder dan 1,55 meter. Een standaardregel over lengten is niet te geven. Vraag bij de winkelier om de folders van de merken en hou je aan de aanwijzingen van de fabrikant.

Waar kun je een snowboard kopen?

Een snowboard kun je kopen bij een van deze sportwinkels:

Dit heb je ook nodig als je gaat snowboarden: