Sneeuwbericht: wat is de weersverwachting?

Skipret in de Alpen

Laatste update: 30-03-2018. We staan aan de vooravond van een vrij koud Paasweekend en dat is voor de hogere gebieden van de middelgebergtes en de Alpen vrij goed nieuws met verse sneeuwval. De eerste week van de paasvakantie gaat echter wat zachter verlopen met wellicht een koud dipje in het midden van de week. Tijdens de tweede week van het paasverlof wordt de stroming zuidelijk, waardoor de kans op zonnig en droog weer groot wordt. Dat is dus ook goed nieuws voor de skifanaten, die dan wel een laagje extra zonnecrème moeten smeren. 

Sneeuwbericht Alpen

Met vrij koude paasdagen in het vooruitzicht komt er voor de Alpenlanden ook een verse sneeuwlaag bij. Dat geldt echter vooral voor Oostenrijk en Zwitserland en de noordelijke delen van de Franse Alpen. In de zuidelijke Franse Alpen en Italië valt er niets of amper iets. Daar lijkt het die dagen vooral zonnig te zullen zijn. Voor de periode vanaf woensdag worden de bordjes verhangen en krijgt vooral de Italiaanse Dolomieten, Karinthië en de zuidelijke Franse Alpen er een pak sneeuw bij vanaf zo’n 1500 meter hoogte, afhankelijk van de verschillende skigebieden.

Sneeuwbericht Ardennen/Sauerland/Eifel

In de Ardennen en de Eifel is er afgelopen woensdag wat sneeuw gevallen, maar die is ondertussen al gesmolten. Met Pasen wordt het wel wat kouder, maar de sneeuwgrens daalt niet laag genoeg om skiplezier toe te laten. Het wordt dan wel aan de koude kant met wat smeltende sneeuw op de hoogste delen van het massief en veel bewolking. De maxima liggen rond 3 graden op 600 meter hoogte. Vanaf tweede paasdag wordt het alweer zachter en valt geregeld wat regen of een bui. De maximumtemperatuur klimt dan naar waardes tussen 8 en 12 graden. Voor het Sauerland kunnen we hetzelfde verhaal ophangen, al is het daar net een tikkeltje kouder.

Sneeuwbericht Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura

De hogere middelgebergtes hebben nog voldoende sneeuw voor het nodige skiplezier. Vanaf 1000 meter ligt er toch zo’n halve meter sneeuw en daar komt er op eerste paasdag wat verse sneeuw bij, zo’n 10 cm. Op tweede paasdag, dinsdag en woensdag wordt het dan weer een stuk zachter met een zuidenwind die het kwik richting de 10 graden duwt. Een deel van de sneeuw zal dan opnieuw smelten. Woensdag en donderdag wordt het wat kouder met sneeuwbuien. Tegen het einde van de week wordt het opnieuw zachter met maximumtemperaturen rond 10 graden. Het lijkt er dan ook op dat het zonnig en droog wordt. Het ziet er dan ook naar uit dat er nog goeie skicondities worden verwacht.

Pyreneeën

Op de pistes van dit Zuid-Franse massief zal er vooral met zonnebril geskied worden tijdens de paasdagen. Sneeuw van goede kwaliteit ligt er genoeg, ook al zal er tot woensdag geen sneeuw van betekenis bijvallen. Met een zuidelijk subtropische luchtmassa klimt het kwik zelfs naar vrij hoge waardes. Op 1000 meter hoogte ligt het kwik tussen 10 en 15 graden, op 2000 meter is dat 5 tot 10 graden. Woensdag valt er wellicht wat sneeuw, maar daarna zorgt een zuidelijke stroming opnieuw voor vrij zacht, zonnig en droog weer. 

Misschien vind je dit ook handig: