Sneeuwbericht: wat is de weersverwachting?

Laatste update: 14-4-2017. Nu het seizoen er nagenoeg op zit, komt toch nog de Noordstau. Vanaf de nacht van zaterdag op zondag botst koude en vochtige lucht vanuit het noordwesten tegen de Alpen en gaat het tot steeds dieper in de dalen sneeuwen. Vooral op grotere hoogte geeft dit het skiën, en dan vooral aan de noordkant van het hoofdmassief, toch nog een keer een impuls. 

Sneeuwbericht Alpen

In de Alpen komt de echt koudere lucht vanuit het noordwesten komt er in de nacht van zaterdag op zondag in. Dan lijkt een langere fase met koud, bijna winters weer te beginnen die een flink deel van de volgende week kan aanhouden. Zaterdag overdag valt aan de noordkant op diverse plaatsen al regen, en pas hoog in de bergen ook sneeuw. In de nacht naar zondag komt de sneeuwgrens omlaag. Het blijft zondag en maandag op veel plaatsen nu en dan sneeuwen. Het westen van de Alpen en de zuidkant zijn droog. Daar heeft de zon het voor het zeggen. Vooral op grotere hoogte betekent de sneeuw aan de noordkant een nieuwe impuls voor wintersporters, in de dalen zal het op veel plekken niet meer uitmaken, daar is het seizoen al voorbij. Ook na de paasdagen houdt het vrij koude weer met geregeld sneeuw nog een tijdje aan. 

Bekijk ook:

Actuele sneeuwhoogtes in Oostenrijk
Actuele sneewhoogtes in Zwitserland
Actuele sneeuwhoogtes in Frankrijk

Sneeuwbericht Ardennen/Sauerland/Eifel

In Ardennen, Eifel en Sauerland is geen wintersport mogelijk. Het weerbeeld is de komende dagen toenemend wisselvallig en tijdens de paasdagen kunnen zelfs sneeuwbuien vallen. Op tweede paasdag kan het ook tot langer aanhoudende regen komen als een storing passeert. Later valt vanuit het noorden dan weer koudere lucht binnen met winterse buien. Het kan er even wit van worden, maar een terugkeer van skicondities betekent het niet meer. Tussen de buien door schijnt de zon en komt de temperatuur natuurlijk flink boven nul. 

Bekijk ook:

Actuele sneeuwhoogtes in Duitsland

Sneeuwbericht Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura

Ook verder naar het zuiden gaan de temperaturen omlaag en gaat het vanaf vooral zondag op wat grotere hoogte (boven 1000 meter) nu en dan sneeuwen, in de dalen ook regenen. Vooral in de hogere delen kan de sneeuwlaag weer aangroeien en daar waar de skipistes nog open zijn, zal dit het wintersporten opnieuw een impuls geven. Ook na de paasdagen lijkt het nog even koud te blijven met in de hogere delen af en toe sneeuw. 

Bekijk ook:

Actuele sneeuwhoogtes Duitsland
Actuele sneeuwhoogtes in Frankrijk
Actuele sneeuwhoogtes in Tsjechië

Pyreneeën

In de Pyreneeën is het dit weekend grotendeels droog. Een hogedrukgebied boven de Britse eilanden brengt vrij zonnig weer met in de dalen al behoorlijk hoge temperaturen. Op de toppen is het kouder en daar waar skipistes open zijn, kan ook nog wel geskied worden. Ook na de paasdagen verandert in deze situatie eerst niet veel. 

Bekijk ook:

Actuele sneeuwhoogtes Frankrijk

Dit is het laatste sneeuwbericht van dit seizoen. We wensen iedereen een prachtige zomer toe en zien je graag volgend seizoen weer terug. 

Misschien vind je dit ook handig: