Sneeuwbericht: wat is de weersverwachting?

Verse sneeuw

Laatste update: 23-03-2018. De weerkaarten tonen volgende week opnieuw een weerpatroon, dat elke skifanaat zal warm maken om de latten aan te binden. Vooral het Europese weermodel komt met erg leuke berekeningen. Tot en met maandag is er niet zoveel aan de hand met in de meeste skigebieden droge condities. Vanaf dinsdag komt er een actieve neerslagzone vanuit het westen die, vanwege zijn erg zuidelijke koers, tot op vrij lage pistes sneeuw kan brengen. Dit is vooral goed nieuws voor de middelgebergtes, waar er niet zo heel veel sneeuw meer ligt. Ook in de Alpen en de Pyreneeën daalt de sneeuwgrens fors.

Sneeuwbericht Alpen

In de Oostenrijkse Alpen kan er op zaterdag nog een sneeuwbui vallen, maar elders is het zo goed als droog. In de Franse Alpen vinden we zelfs de beste weerkaarten met veel zon. In de noordelijke Franse skistations zijn er ook opbollende stapelwolken, die hier en daar een vlokje kunnen lossen.  Koud is het niet. Het kwik stijgt overdag, bijvoorbeeld in Chamonix, dat op 1000 meter ligt, naar 7 graden. Vanaf dinsdag gaat het over het hele Alpengebied sneeuwen vanaf 1500 meter tot 1800 meter. Op woensdag en donderdag daalt deze grens naar waardes tussen 1000 tot 1200 meter, mogelijk zelfs nog lager, vooral in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. 

Sneeuwbericht Ardennen/Sauerland/Eifel

De sneeuw die op donderdag gevallen is, is op vele plaatsen opnieuw gesmolten. In de Ardennen en de Eifel kun je nog wat sneeuwresten vinden. In het weekend verwachten we geen sneeuw, maar vanaf dinsdag neemt de kans op sneeuw opnieuw toe. Op dinsdag is dat enkele centimeters natte sneeuw, maar vanaf woensdag komt volgens de laatste berekening van het Europese weermodel gevoelige koudere lucht vanuit het noorden binnen. Er valt dan ook droge sneeuw. Er kan dan 5 tot 10 cm sneeuw vallen. Op het wat hoger gelegen Sauerland kan er zelfs op de hoogste delen tot 20 cm verse sneeuw vallen. Al bij al dus vrij goede vooruitzichten voor de laaggelegen skigebieden en dat zo laat op het jaar. 

Sneeuwbericht Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura

Op de wat hoger gelegen middelgebergten, valt er vanaf maandag sneeuw van betekenis. Op het erg bekende Feldberg gaat er de eerstkomende dagen geen sneeuw vallen en is het, met het zonnetje erbij, best aangenaam vertoeven. De temperatuur komt op de hoogste pistes rond 5 graden uit. Vanaf woensdag gaat het daar fel sneeuwen, waarbij er 30 of zelfs 40 cm sneeuw gaat vallen. Je zou als skiër voor minder gelukkig worden. In de overige Middelgebergtes ziet het er ook goed uit. Er ligt behoorlijk wat sneeuw en ook het zachtere weer in het weekend, zal de skipret zeker niet bederven.

Pyreneeën

In de Pyreneeën gaat het dit weekend al flink sneeuwen. Het lijkt er op dat deze skigebieden elke dag sneeuw van betekenis gaan krijgen. Over de hele periode kan er tussen 20 en 60 cm sneeuw vallen. Dit betekent ook dat het lawinegevaar best wel hoog wordt. 

Misschien vind je dit ook handig: