Allmountain Performance - Skitest 2016

Top 9 beste Allmountain Performance ski's

De Allmountain ski’s hebben een enorm inzetbereik. Het zijn echte duizendkunstenaars. Onze oosterburen hebben een fraai woord voor zo’n type ski, een ‘Eierlegende Wollmilchsau’ Zowel op harde piste als in de Tiefschnee ernaast doen de Allmountain ski’s het goed. Op dit type ski hebben de skifabrikanten de afgelopen jaren hun volle focus gehad. Hier heeft veel ontwikkeling plaatsgevonden, denk aan bredere ski’s, rockerconstructies zowel voor als achter en de nieuwste high tech materialen. Hier komen alle nieuwe ontwikkelingen bij elkaar. De hele berg als speelterrein en de Allmountain ski is de alleskunner! We zetten de top 9 beste paar ski's in deze categorie op een rij.

Top 9 Allmountain Performance ski's

Hoewel deze ski’s het ook in het terrein naast de piste goed doen ligt het zwaartepunt op pistegebruik. Ze moeten alle omstandigheden van knalhard tot papsneeuw beheersen. Sportief, levendig, kantengrip en stabiliteit zijn gevraagd en worden geboden. De ski’s zijn vaak complexe technische hoogstandjes, te vergelijken met de Sportperformance ski’s en dus niet goedkoop. De meeste ski’s in deze groep hebben een rocker tip, d.w.z. de punt staat licht omhoog voor een soepele bochteninzet en veel drijfvermogen in zachte of diepe sneeuw. De breedte onder de voet is tussen de 80 en 85 mm. Met een bochtenradius van 16 a 17 meter kun je zowel korte als lange bochten aan.

‘s Morgens als eerste de vers gevallen sneeuw naast de piste omploegen, aansluitend carven op de harde piste en in de namiddag op je gemakje door de natte bagger naar het terras…Deze ski’s doen het altijd en overal goed. Natuurlijk carvt een reuzenslalomski beter en natuurlijk doet een echte freerider het beter qua drijfvermogen. Dat is eigenlijk het enige dat je negatief over deze categorie zou kunnen zeggen. Ze zijn overal goed voor maar blinken dus nergens in uit. Als je je echter niet vast wil leggen op een specifieke discipline heb je met deze ski’s echter alleskunners aan je voeten!

Een aantal ski's uit de Skitest 2016 is verkrijgbaar bij Wim Jaquet, Daka, Outdoor XL en Decathlon.

1. Atomic | Nomad Blackeye TI - adviesprijs € 599,-

De Nomad Blackeye Ti is een klassieker en jaren een ster aan het Atomic firmament. Ook dit jaar schittert de Nomad door zijn allround eigenschappen. De Nomad heeft een harmonische buiglijn en geeft veel grip in de gesneden bochten. Nieuw dit jaar is het in de bovenste laag geïntegreerde Carbon Tank Mesh dat de ski duidelijk iets harder maakt dan de voorgaande edities.

Voor wie is deze ski geschikt?

Deze klassieker is een echte allrounder binnen de categorie. Ook geschikt voor zwaardere skiërs.

Technische specificaties

Lengte 181 cm
Radius 15,7 m
Shape 129,5-81-110,5 mm

 

2. Elan | Amphibio 84 XTI Fusion - adviesprijs € 699,95

Met de nieuwe Amphibio 4D techniek lijkt Elan een groot succes te pakken te hebben. Want net als in de andere categorieën kan de Amphibio overtuigen. Ondanks het relatief brede midden van 84 mm beschikt de ski over uitstekende carve eigenschappen. Een ski waar je je meteen comfortabel op voelt.

Voor wie is deze ski geschikt?

Een perfecte ski voor de sportieve skiër, die de berg onder alle omstandigheden wil ervaren.

Technische specificaties

Lengte 176 cm
Radius 17,1 m
Shape 131-84-112 mm

 

3. HEAD | Power Instinct TI - adviesprijs € 549,99

'Wat je erin stop krijg je er direct weer uit.' Dat is een duidelijke mening van een van onze testers. De Power Instinct Ti wil met veel kracht en techniek geskied worden, maar beschikt dan ook over hele goede eigenschappen. Bij de lange bochtend houdt de ski zich met zijn brede taille perfect, maar in het korte bochten werk kost het allemaal duidelijk meer kracht. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Atletische en sterke skiërs met een actieve skistijl.

Technische specificaties

Lengte 177 cm
Radius 18 m
Shape 125-83-110 mm

 

4. Kästle | FX 85 HP - adviesprijs € 799,-

Chris Davenport, een voormalig World Cup skiër op de snelheidsdisiciplines heeft zijn focus verplaatst naar de freeride scene en is mede verantwoordelijk voor de FX 85. En dit is aan de ski te merken. Op harde piste is de ski lekker sportief te skiën, hoe zachter de ondergrond wordt hoe beter de ski tot zijn recht komt. De FX 85 is rustig en stabiel en is bij middelgrote bochten in zijn element. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Skiërs die bij elke gelegenheid buiten de piste skiën!

Technische specificaties

Lengte 173 cm
Radius 17 m
Shape 119-85-108 mm

 

5. K2 | iKonic 80 TI - adviesprijs € 699,95

Doordat de iKonic de opvolger is van de legendarische Rictor zijn de verwachtingen hooggespannen. De Amerikanen hebben de ski volledig opnieuw opgebouwd, door lichter hout te gebruiken in de kern van de ski. Dit zorgt voor een eenvoudig te skiën ski die erg wendbaar is en snel reageert. Vooral de korte en middellange bochten zijn het domein van dit model. Ten opzichte van de Rictor is de iKonic meer op offpiste gefocust.

Voor wie is deze ski geschikt?

De K2 filosofie komt duidelijk naar voren; de ski is geschikt voor een relaxte skiër die zowel op als naast de piste plezier zoekt.

Technische specificaties

Lengte 170 cm
Radius 15,5 m
Shape 121-80-109 mm

 

6. Nordica | Fire Arrow 80 TI - adviesprijs € 799,95

‘Deze ski wil maar een ding: Vol gas!’ roept een tester. En dat zegt het eigenlijk wel heel duidelijk. De ski heeft de eigenschappen van een race ski maar dan met 80 mm onder de voet. Superstabiel en heel veel kantengrip. Op de harde pistes doet de Nordica niet onder voor een ski uit de reuzenslalomgroep. Dus totaal niet geschikt in deze categorie? Nee, want naast de piste staat de Fire Arrow ook zijn mannetje, maar de focus ligt duidelijk op de piste.

Voor wie is deze ski geschikt?

Zoals bijna bij alle Nordica ski’s, is ook de Fire Arrow 80 Ti geschikt voor de zeer sportievere volgas skiërs die ook af en toe even naast de piste willen skiën.

Technische specificaties

Lengte 180 cm
Radius 16 m
Shape 130-80-110 mm

 

7. Rossignol | Experience 84 - adviesprijs € 599,95

De Experience 84 heeft de Air Tip technologie van het succevolle freeride model Soul 7 geërfd. Dat is direct te zien in de honingraatstructuur. De ski heeft een eenvoudige bochten inzet en kan elke bochten radius aan. Een ander belangrijk kenmerk van de Experience 84 is de extreme brede terrein inzet. Een goedmoedige alleskunner, die goed snijdt over de harde pistes en heel gecontroleerd aanvoelt buiten de piste.

Voor wie is deze ski geschikt?

De breed inzetbare Rossignol is een perfecte, en gemakkelijk hanteerbare, ski voor de sportieve skiër die wil genieten van de sneeuw onder alle omstandigheden.

Technische specificaties

Lengte 178 cm
Radius 16 m
Shape 133-84-120 mm

 

8. Scott | Black Majic - adviesprijs onbekend

Door zijn uiterlijk en het imago van het merk Scott denkt men met de Black Majic een pure freeride ski te pakken te hebben. Maar dat is niet het geval. De Amerikanen hebben met de Black Majic de focus vooral op de piste prestaties. De ski is vrij hard afgestemd (dubbele titanal laag). Opvallend is de 3D shape. Bij de Schaufel een radius van 14 meter, onder de voet 21 meter en de staart 11 meter. Bij middellange en lange bochten werkt dit uitstekend, voor het korte bochten werk moet met veel kracht inzet worden geskied.

Voor wie is deze ski geschikt?

Ski met freeride flair die echter op de piste beter tot zijn recht komt dan ernaast.

Technische specificaties

Lengte 184 cm
Radius

geen opgave

Shape

geen opgave

 

9. Völkl | RTM 84 Uvo - adviesprijs 849,95

Wat er afgelopen jaren allemaal is veranderd bij de bouw van ski’s laat de Völkl overduidelijk zien. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat een ski met een fullrocker, dus zonder voorspanning en een taille van 84 mm op een spijkerharde ondergrond en op hoge snelheid zou lopen als op rails. De RTM gaat echter als een reuzenslalom ski! Maar hiermee zijn we er nog niet, ook op lage snelheid is de levendige ski ontspannen en relaxt te skiën. Zijn er dan geen minpunten, nee die zijn er niet, ook in de diepe sneeuw naast de piste is de Völkl in zijn element. Super allround!

Voor wie is deze ski geschikt?

Elke technisch goede skiër wordt heel blij op deze ski!

Technische specificaties

Lengte 177 cm
Radius 17 m
Shape 131-84-112 mm

 

Bekijk ook:

Allmountain Lady
Allmountain Free
Overzicht ANWB Skitest 2016