Allmountain Lady - Skitest 2016

Top 7 beste Allmountain ski's voor vrouwen

De Allmountain ski’s hebben een enorm inzetbereik. Het zijn echte duizendkunstenaars. Onze oosterburen hebben een fraai woord voor zo’n type ski, een ‘Eierlegende Wollmilchsau’ Zowel op harde piste als in de Tiefschnee ernaast doen de Allmountain ski’s het goed. Op dit type ski hebben de skifabrikanten de afgelopen jaren hun volle focus gehad. Hier heeft veel ontwikkeling plaatsgevonden, denk aan bredere ski’s, rockerconstructies zowel voor als achter en de nieuwste high tech materialen. En niet alleen voor wat betreft de 'gewone' ski, maar juist ook op het gebied van damesski's. Hier komen alle nieuwe ontwikkelingen bij elkaar.

Top 7 beste Allmountain Lady ski's

Hoewel deze ski’s het ook in het terrein naast de piste goed doen ligt het zwaartepunt op pistegebruik. Ze moeten alle omstandigheden van knalhard tot papsneeuw beheersen. Sportief, levendig, kantengrip en stabiliteit zijn gevraagd en worden geboden. De ski’s zijn vaak complexe technische hoogstandjes, te vergelijken met de Sportperformance ski’s en dus niet goedkoop. De meeste ski’s in deze groep hebben een rocker tip, d.w.z. de punt staat licht omhoog voor een soepele bochteninzet en veel drijfvermogen in zachte of diepe sneeuw. De breedte onder de voet is tussen de 80 en 85 mm. Met een bochtenradius van 16 a 17 meter kun je zowel korte als lange bochten aan.

‘s Morgens als eerste de vers gevallen sneeuw naast de piste omploegen, aansluitend carven op de harde piste en in de namiddag op je gemakje door de natte bagger naar het terras…Deze ski’s doen het altijd en overal goed. Natuurlijk carvt een reuzenslalomski beter en natuurlijk doet een echte freerider het beter qua drijfvermogen. Dat is eigenlijk het enige dat je negatief over deze categorie zou kunnen zeggen. Ze zijn overal goed voor maar blinken dus nergens in uit. Als je je echter niet vast wil leggen op een specifieke discipline heb je met deze ski’s echter alleskunners aan je voeten!

Een aantal ski's uit de Skitest 2016 is verkrijgbaar bij Wim Jaquet, Daka, Outdoor XL en Decathlon.

1. Atomic | Vantage 85W - adviesprijs € 529,95

Zowel op de piste als in de diepe sneeuw weet de Vantage te overtuigen. Een sportieve ski die veel zelfvertrouwen geeft. Op de piste ook bij harde omstandigheden een zeer goede grip. In verspoord terrein houdt de ski onverstoorbaar haar koers. Vooral bij lange bochten en hogere snelheden komt de ski volledig tot haar recht. Minpuntje: je moet de Vantage met kracht skiën, kun je dat, dan krijg je er heel veel voor terug.

Voor wie is deze ski geschikt?

Sportieve skiesters die zich geen beperkingen op willen leggen. De hele berg als speelterrein. Een overweging kan zijn de ski van een tourbinding te voorzien.

Technische specificaties

Lengte 173 cm
Radius 17 m
Shape 125-85-109 mm

 

2. Elan | Twilight 84 QT - adviesprijs € 499,95

De Twilight is gemakkelijk te skiën. De zeer lichte Elan heeft dankzij de early rise rocker veel drijfvermogen in de diepe sneeuw. Slippende bochten gaan vanzelf en de ski draait soepel. De zachte Schaufel zorgt echter ook voor een af en toe wat onrustige ski vooral op een harde ondergrond. Bij hoge snelheden en carve bochten moet je geconcentreerd blijven. De pluspunten van de ski komen voornamelijk bij korte bochten en een snelle kantenwissel goed tot uiting.

Voor wie is deze ski geschikt?

Recreatief ingestelde skiesters die graag ontspannen op de piste skiën maar ook af en toe een afsteker ernaast willen maken. Goed geschikt voor lichtgewichten.

Technische specificaties

Lengte 168 cm
Radius 15,3 m
Shape 128-84-110 mm

 

3. K2 | Luv Struck - adviesprijs € 599,95

De testploeg is enthousiast, de Luv Struck scoort zowel op de piste als ernaast hoge cijfers. Driften of Carven, korte bochten of lange, langzaam of snel de Luv Struck kan het allemaal. De ski vraagt weinig kracht dus je kunt hele lange skidagen maken.

Voor wie is deze ski geschikt?

Door de enorme veelzijdigheid van deze ski is deze voor een uiteenlopende range van skiesters geschikt. Of je nu wil carven op de piste of dwars door de diepe sneeuw, de K2 is een fantastische partner.

Technische specificaties

Lengte 163cm
Radius 114 m
Shape 121-80-109 mm

 

4. Nordica | Belle to Belle - adviesprijs € 579,95

De vernieuwde Belle to Belle valt niet alleen optisch op, maar ook met haar maten. Met 114/78/106 mm is dit in deze categorie een uitgesproken slanke ski. Door deze afmetingen zet je de ski simpel op de kant en heeft de Belle veel grip op een harde ondergrond. De sterke punten van de ski liggen duidelijk op een geprepareerde ondergrond. De soepele Schaufel kan wel een beetje onrust opleveren. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Piste-skiërs die een speelse en lichte ski zoeken.

Technische specificaties

Lengte 169 cm
Radius 17 m
Shape 114-78-98 mm

 

5. Salomon | Astra - adviesprijs € 449,95 

Met een lengte van 161 cm was de Salomon de kortste ski in de groep. Maar niet alleen hierdoor wist de Salomon te scoren bij korte bochten. De extreme taillering en een radius van 13 meter maken van de Astra een echte bochtenjager die het liefst gesneden bochten maakt. Toch presteert de Salomon ook in het terrein naast de piste zeer acceptabel. Hier had de ski echter beter wat langer kunnen zijn.

Voor wie is deze ski geschikt?

Piste-georiënteerde skiesters die graag bocht aan bocht rijgen. Ook sportieve meiden die graag naast de piste skiën, kunnen met de Astra op pad.

Technische specificaties

Lengte 161 cm
Radius 13 m
Shape 125-78-106 mm

 

6. Völkl | Kenja - adviesprijs € 649,95

De super sportieve Kenja slaat uitstekend aan bij de testers, zowel op de piste als ernaast. De ski houdt van snelheid en moet actief geskied worden. Bij gemiddelde en lange bochten loopt de ski als op rails, het maakt niet absoluut niet uit of dit een harde of zachte ondergrond is. Door de tip en tail rocker gaan korte bochten ook goed maar moet je de ski wel geconcentreerd skiën. Völkl richt zich meer op prestatie dan comfort en dat merk je aan het gewicht van de Kenja. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Van alle ski’s in deze categorie is de Völkl het meest overtuigend in het terrein naast de piste. Ook op de piste doet de sportieve Völkl het goed.

Technische specificaties

Lengte 170 cm
Radius 18 m
Shape 127-90-110 mm

 

Bekijk ook

Allmountain Performance
Allmountain Free
Overzicht ANWB Skitest 2016