Allmountain Free - Skitest 2016

Top 7 beste Allmountain Free ski's

De Allmountain ski’s hebben een enorm inzetbereik. Het zijn echte duizendkunstenaars. Onze oosterburen hebben een fraai woord voor zo’n type ski, een ‘Eierlegende Wollmilchsau’ Zowel op harde piste als in de Tiefschnee ernaast doen de Allmountain ski’s het goed. Op dit type ski hebben de skifabrikanten de afgelopen jaren hun volle focus gehad. Hier heeft veel ontwikkeling plaatsgevonden, denk aan bredere ski’s, rockerconstructies zowel voor als achter en de nieuwste high tech materialen. Hier komen alle nieuwe ontwikkelingen bij elkaar. De hele berg als speelterrein en de Allmountain ski is de alleskunner!

Top 7 beste Allmountain Free ski's

50% op de piste en 50 % in het terrein, dat is het inzetgebied van de Allmountain Free modellen. Het valt niet mee een ski te bouwen die op beide disciplines even goed uit de voeten kan. Het grote risico is natuurlijk dat je met een lat op de proppen komt die te breed is voor de piste maar te smal voor de diepe sneeuw. Voor wie is dit soort ski’s eigenlijk? Vergeet even die fantastische freeride dvd. Maagdelijke heupdiepe poedersneeuw is er maar zelden en dan vaak ook nog eens op plekken die heel lastig te bereiken zijn. De meeste freeriders maken tegenwoordig gebruik van de infrastructuur van een skigebied om hun Tiefschnee meters te maken. Dat wil zeggen dat het geprepareerde terrein altijd dicht in de buurt is. Bij dit gebruik zijn de Allmountain Free modellen helemaal op hun plaats! Back country ski’s met een goede performance op de piste. Als de ondergrond niet spijkerhard is kun je er prima mee carven en is de piste aan het einde van de dag papperig en liggen er overal grote hopen sneeuw wil je eigenlijk geen ander type ski aan je voeten.

Een aantal ski's uit de Skitest 2016 is verkrijgbaar bij Wim Jaquet, Daka, Outdoor XL en Decathlon.

1. Armada | Invictus 95 Ti - adviesprijs € 599,95

De freeride en freestyle specialist Armada stuurde een van haar smalste ski’s naar de test, de Invictus. Toch valt deze ski op door zijn brede taille van 95mm. Geen wonder dat dit model buiten de piste drijfvermogen toont en zich eenvoudig door het verspoorde terrein ploegt. Bij korte carve bochten op een harde ondergrond betaal je daarvoor de prijs. De ski heeft het hier niet maar de zin. Bij lange bochten op hoog tempo komt de ski beter tot zijn recht. 

Voor wie is deze ski geschikt?

De Invictus 95 Ti is een ski voor de gevorderde skiërs die op zoek zijn naar een betrouwbare partner op de piste, maar bij elke gelegenheid het terrein in willen duiken.

Technische specificaties

Lengte 170 cm
Radius 18 m
Shape 127-90-110 mm

 

2. Atomic | Vantage 90 CTI - adviesprijs € € 799,-

Met de totaal nieuw ontwikkelde Vantage lijn scoort Atomic een klapper. De 90 CTI is een zeer sportieve alleskunner. De Vantage 90 heeft zowel in de poedersneeuw als in de Bruchharsch geen enkel probleem. De TI Backbone 2.0 zorgt voor een lichte maar toch stijve ski die ook op de geprepareerde piste heel goed uit de voeten kan. Zelfs korte bochten zijn geen probleem. Een echte All Mountain King aldus een van onze testers. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Doordat de ski zo eenvoudig te besturen is heeft zowel de beginnende all mountainskier als de vergevorderde veel plezier van de ski.

Technische specificaties

Lengte 184 cm
Radius 17 m
Shape 133-90-117 mm

 

3. Fischer | Ranger 90 - adviesprijs onbekend

Al op het eerste gezicht is de Fischer een echte eyecatcher. De kekke carbon Schaufel is echter niet alleen een optische gimmick maar helpt de ski aan een gemakkelijke bochteninzet en veel drijfvermogen in de diepe sneeuw. Met verspoord terrein heeft de Fischer geen enkel probleem. Op de piste is er met de Ranger prima te carven vooral middelgrote bochten zijn een feest. Bij een hoog tempo op zeer steile hellingen heeft de ski het minder naar de zin.

Voor wie is deze ski geschikt?

Zowel de piste georiënteerde als de off-piste georiënteerde skiër heeft aan de Ranger een prima alleskunner. Overweeg de montage van een Tourbinding.

Technische specificaties

Lengte 179 cm
Radius 18 m
Shape 122-90-111 mm

 

4. HEAD | Monster 88

De naam zegt het al; deze ski is een echt monster. Je moet weten waar je mee bezig bent de ski moet getemd worden met veel kracht. Als je dat aankunt, dan heb je ook wat. De ski loopt als op rails en beukt als een tank door alles wat er op zijn pad komt. De Monster is een zeer sportieve ski, niet geschikt voor koekies. Op de piste is de ski zeer eenvoudig te snijden, al gaat dat wel beter met een hoger tempo. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Een echt monster voor snelheidsjunkies.

Technische specificaties

Lengte 177 cm
Radius 17,4 m
Shape 133-88-114 mm

 

5. Kästle | FX 95 HP - adviesprijs € 849,-

Het testteam is unaniem: dit is een ski vooral voor het terrein buiten de piste. De gemakkelijke bochtinzet en het drijfvermogen worden geprezen. Vanwege de opvallend uitgesproken rocker drijft de ski uitstekend. Hoe hoger de snelheid, hoe actiever de skiërs hoe meer beter de Kästle presteert. 

Voor wie is deze ski geschikt?

De ski is vooral geschikt voor skiërs die elke gelegenheid aangrijpen om de piste te verlaten. Waar we bij dit type ski de verdeling fifty fifty aanhouden qua piste, offpiste tendeert de Kästle meer richting de 30% piste / 70% offpiste.

Technische specificaties

Lengte 181 cm
Radius 20 m
Shape 126-95-115 mm

 

6. K2 | Pinnacle 95 - adviesprijs € 649,95 (excl. binding)

Ook de gloednieuwe Pinnacle wordt geleverd met de Konic technologie die dit jaar op verschillende modellen wordt gepresenteerd. Een lichte houten kern waarnaast de zijkanten worden opgebouwd uit verschillende houtsoorten. Dit om kantengrip en het bochtengedrag te optimaliseren. En dit lijkt te werken want onze testers zijn enthousiast over de Pinnacle. Zowel op als naast de piste scoort de ski top. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Een breed inzetbare ski die waarschijnlijk heel veel skiërs blij maakt. Zeker ook geschikt voor de beginnende Allmountain skiër.

Technische specificaties

Lengte 184 cm
Radius 17 m
Shape 132-95-115 mm

 

7. Line | Supernatural 92 - adviesprijs € 499,95

De verrassing van deze categorie. Geen van onze testers had een dergelijk geweldig product verwacht van ‘het kleine zusje’ van het moederconcern K2. Korte, middellange en lange bochten, het maakt niet uit. Alles is even leuk. Sportief carven op de piste is net zo probleemloos als hoog tempo door verspoord terrein. De Supernatural is een echt kanon, het maakt niet uit hoe steil het is. 

Voor wie is deze ski geschikt?

Elke sportieve skiër zal weg zijn van de Supernatural. Zowel op, als naast de piste.

Technische specificaties

Lengte 179 cm
Radius 19 m
Shape 127-92-115 mm

 

Bekijk ook:

Top 9 beste Allmountain Performance ski's
Top 6 beste Allmountain Lady ski's
Overzicht ANWB Skitest 2016