Skistokken kopen: handige aankooptips

Als je nieuwe skistokken gaat kopen, is het handig dat je let op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en dat je de juiste lengte kiest.

Welk materiaal skistokken moet je kiezen?

Skistokken kunnen gemaakt zijn van composiet, glasvezel, grafiet of aluminium. Het materiaal bepaalt de karaktereigenschappen van de skistok. Aluminium is bijvoorbeeld voordelig, maar ook kwetsbaar. Je kunt dan beter kiezen voor composiet. Die buigen niet, gaan lang mee en zijn betaalbaar. Heb je wat meer te besteden, kies dan voor grafiet: sterk én lichtgewicht.

Skistokken kopen: De juiste lengte bepalen

Om de juiste lengte te bepalen doe je het volgende. Je zet de stok ondersteboven neer en pakt hem beet onder de teller (het schoteltje aan het uiteinde). Je arm moet nu ten opzichte van je lichaam in een rechte hoek staan. Skistokken hebben meestal een riempje dat om de arm gaat. Echte carvers hebben baat bij kortere stokken; de funcarver is beter af zonder stokken, omdat die in de weg kunnen zitten bij extreme bochten.

Extra tip: neem je handschoenen mee

Als je naar de winkel gaat voor nieuwe skistokken, neem dan je eigen handschoenen mee. Dat kan namelijk nogal verschil maken in hoe je skistokken in de hand liggen. 

Dit heb je ook nodig als je gaat skiën: