Skischoenen kopen: 7 handige aankooptips

De skischoen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Hierbij 7 tips en adviezen om tot de juiste keuze te komen.

Tip 1: Flex is alles

Hoe stijver een skischoen, hoe directer de overbrenging van de beweging van de voet op de ski. Sportievere (en technisch goede) skiërs gebruiken dus stijve skischoenen. Die stijfheid wordt aangegeven met de flex, een getal tussen de 50 (slap) en 140 (stijf).

Tip 2: Techniek is niet alles

Bij de keuze voor een skischoen speelt niet alleen je techniek een rol. Een zwaarder persoon heeft een stijvere schoen (met een hogere flex) nodig, simpelweg omdat er meer druk op de schoen wordt gezet.

Tip 3: Zorg goed voor je schoen

Droog je skischoen goed aan het einde van een skidag. Haal desnoods de binnenschoen eruit om hem echt goed te drogen. Doe de schnallen (gespen) van de buitenschaal altijd dicht (zeker in de zomer) om de schoen goed in model te houden. 

Tip 4: Speciale maat

De maat wordt weergegeven middels een MondoPoint (MP) schaal. Hierbij geldt dat maat 25.0 en 25.5 dezelfde buitenschaal hebben. Alleen de binnenschoen van de laatste heeft meer volume. Pas bij de volgende volle maat (26.0) wordt de buitenschaal weer groter.

Tip 5: Verwarmde binnenschoen

In heel veel modellen is de binnenschoen wat aan te passen aan de voet. Dat gebeurt vaak door de binnenschoen te verwarmen in de winkel. Maar let op: heb je echt knelpunten, dan verdwijnen ze hier niet mee.

Tip 6: Wat is de juiste maat?

Een skischoen moet strak zitten, maar nergens op een specifiek punt knellen. Je tenen mogen de voorkant raken wanneer je rechtop staat, maar moeten enigszins los komen wanneer je door de knieën gaat (de houding waarin je skiet). 

Tip 7: Huren of kopen?

Wanneer je vaker op wintersport gaat dan loont het absoluut om schoenen te kopen. Ook met een moeilijke voet is het slimmer om een schoen te kopen, zeker omdat deze dan echt meer naar je voet kan worden aangepast.

Bekijk ook deze tips voor je wintersportuitrusting