Ski's kopen of ski's huren: wat is slimmer?

Ga je op wintersport en twijfel je tussen ski’s kopen of ski’s huren? Stel jezelf de volgende vijf vragen en je weet precies welke optie voor jou de beste is.

Ga je eenmalig of met regelmaat naar de sneeuw?

Dit is misschien wel de belangrijkste, maar ook de meest voor de hand liggende vraag. Ga je dit jaar skiën, maar ben je niet van plan om daar een gewoonte van te maken, dan kun je natuurlijk beter ski’s huren. En eigenlijk geldt dat ook als je ieder jaar minder dan 10 dagen op de lange latten staat. Je betaalt voor het huren van skischoenen, ski’s en skistokken tussen de € 20 en € 35 per dag. Ga je alleen voor ski's, dan betaal je ongeveer € 70 per week.

TIP:
Regel de huur van ski’s van tevoren. Vooral in de drukke periodes zoals in de kerst- en krokusvakantie bespaar je daarmee een hoop tijd (en geld).

Kun je je ski's of board makkelijk meenemen?

Daar denk je in eerste instantie misschien niet meteen aan, maar een set eigen ski’s betekent ook dat je ze zelf mee moet nemen naar je wintersportbestemming. Ga je met de auto, dan heb je dus naast een skiset ook een dakkoffer nodig. Zo’n koffer is natuurlijk ook heel handig voor je bagage, maar het is wel een extra uitgave die je moet doen.

Ga je met het vliegtuig naar de piste, dan moet je je ski’s mee slepen op de luchthaven. Je betaalt vaak een extra bedrag om je uitrusting mee te nemen. Transavia rekent bijvoorbeeld € 25,- per enkele reis voor 1 paar ski’s een paar schoenen en skistokken. Houd er rekening mee dat je dan ook een goede, stevige tas nodig hebt.

Altijd hetzelfde of juist altijd iets nieuws?

Hoe goed ken jij jezelf als skiër? Een belangrijke vraag als je nieuwe ski’s gaat kopen, maar ook zeker bij de afweging tussen kopen of huren. Een voordeel van huren is dat je steeds weer andere ski’s kunt uitproberen. Ski’s worden doorontwikkeld en als je huurt, kun je jaar in jaar uit gebruik maken van het nieuwste materiaal. Vind je de nieuwste techniek niet zo interessant, maar gaat het je vooral om ski’s waarvan je weet wat je kunt verwachten? Dan is kopen een goede optie. Bekijk ter inspiratie bijvoorbeeld onze Skitest 2018.

Kun je je ski’s zelf onderhouden?

Koop je je eigen ski’s, dan moet je ze ook onderhouden. En dat kost geld. Denk aan het afstellen van de ski’s, het slijpen van de kanten en eventuele reparaties van krassen. Het waxen kun je zelf doen, maar voor het slijpen raden we je aan om naar een specialist te gaan. Je betaalt per keer tussen de € 20 en € 50.

Hoe zit het met je budget?

Misschien kom je na het beantwoorden van de vragen wel tot de conclusie dat ski’s kopen voor jou de beste optie is. Dat is natuurlijk leuk, maar dan moet je wel budget hebben om je materiaal in één aan te schaffen. Denk aan je skischoenen, ski’s, skistokken, een helm, etc. De aanschaf is weliswaar eenmalig, maar als je alles bij elkaar optelt, is het toch een flinke uitgave. Voor een set ski’s ben je minimaal € 275 tot € 300 kwijt. Kijk bijvoorbeeld eens bij Outdoor XL, Daka en Decathlon.

TIP: Je kunt natuurlijk ook een deel van je materiaal huren of kopen. Koop bijvoorbeeld je eigen skihelm en skischoenen en huur alleen de ski’s.  

Misschien vind je dit ook interessant: