Skikleding kopen: handige aankooptips

Als je bij het kopen van skikleding alleen op de mode let, loop je een grote kans dat de kleding op de piste kou en ander ongemak oplevert. Gelukkig is er tegenwoordig modieuze en toch functionele kleding te koop.

Combineer smaak en kwaliteit

De eisen die je aan overkleding (ski-jack, skibroek of ééndelig skipak) moet stellen zijn:

  • goede warmte-isolatie;
  • laag gewicht;
  • waterafstotendheid;
  • goede ventilatie (i.v.m. transpiratie);
  • voldoende bewegingsvrijheid;
  • antislipeigenschappen (zodat u bij een val niet de helling afglijdt).
  • Of je een ééndelig skipak dan wel een los ski-jack met skibroek koopt, hangt enigszins van je smaak af. Toch zijn er enkele praktische overwegingen die je keuze kunnen bepalen. Het eendelige skipak kan sneller de bewegingsvrijheid belemmeren dan het losse jack en de broek. Het is dus heel belangrijk dat je bij de aanschaf van een ééndelig skipak goed op de maat let. Kijk bij het passen vooral of je je goed kunt bukken zonder dat je uit het pak scheurt. Bij de aankoop van een los jack met broek is dit probleem niet zo groot, omdat je de beide delen in onderling verschillende maten kunt kopen. Wel is hierbij belangrijk dat je op de juiste lengte van het jack let, afhankelijk van de soort broek die je erbij neemt. Kies je een salopette, die tot hoog boven de taille doorloopt, dan kun je met een korter jack volstaan dan bij een gewone skibroek, die maar tot op de taille gaat. Ook is de lengte van het jack mode-afhankelijk.

Skiondergoed

Als onderkleding onder het ski-jack kun je een skipulli gebruiken. Een rits in de pulli is praktisch bij het aan- en uittrekken. Als materiaal voor skipulli en ander skiondergoed wordt zowel katoen, wol, zijde als kunststof gebruikt. De moderne kunststofmaterialen in de onderkleding kunnen nauwelijks vocht opnemen maar geleiden dit naar de volgende laag. Het draagcomfort wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd. Wel kunnen deze stoffen alleen optimaal werken als de volgende laag eveneens het vocht kan reguleren.

Skihandschoenen

Als bescherming voor de handen kun je kiezen tussen wanten en handschoenen. Vooral als je snel last krijgt van koude vingers zijn wanten aan te bevelen. Leer of kunstleer is het beste materiaal. Nylon geeft iets minder grip op de skistok. Voor kinderen zijn nylon wanten goed en goedkoop. De wanten of handschoenen moeten met ritsen of elastische manchetten goed aansluiten op de mouw van het jack. Naast een goede isolatie tegen vocht en kou, moet de handschoen of want de hand goed beschermen bij een val.

Skisokken

Skisokken van badstof van voldoende dikte zijn heel geschikt om in de skischoen te dragen. Let erop dat ze lang genoeg zijn: ze moeten boven de skischoen uitkomen. Geitenharen sokken zijn ongeschikt, omdat ze de bloedsomloop kunnen stremmen.

Snowboots

Warme snowboots beschermen je voeten tegen de vrieskou en sneeuw in de winter. Met goede schoenen en warme voeten kun je veel beter genieten van winterse taferelen. Snowsteps kunnen je helpen om nog beter grip te houden op de sneeuw.

Hoofdbedekking

Als aanvulling op een capuchon in het jack, die een plotseling opkomende bui kan weerstaan, kun je het beste een muts, haarband of pet kopen. Een capuchon belemmert vaak het zicht naar opzij. Zorg ervoor dat de muts groot genoeg is om de oren te bedekken. Je kunt het beste een pet met oorkleppen kiezen. De oren zijn vrij gevoelig voor bevriezing.

Skikleding online bestellen

Wist je dat je in de ANWB Webwinkel je skikleding heel gemakkelijk online kunt bestellen? Veilig en betrouwbaar én met exclusieve prijzen voor leden.

Bekijk onze collectie skikleding

Dit heb je ook nodig als je gaat skiën: