Tips kopen skihelm

Waar moet je op letten bij het kopen van een skihelm?

Als je verstand hebt... bescherm je het! Hoewel hoofdletsel niet het meest voorkomende letsel is bij wintersporters, zijn de gevolgen vaak ernstig. Het dragen van een skihelm voorkomt het ongeluk niet maar beperkt de eruit voortvloeiende schade.

Veiligheidseisen voor skihelmen

Wintersporthelmen hebben CE markering nodig om hier verkocht te mogen worden. Op zich zegt dit echter relatief weinig. Het betekent dat de skihelm aan bepaalde minimum eisen voldoet maar is niet echt kwaliteitskeurmerk. De EN 1077 norm is specifiek voor helmen voor skiërs en boarders en dit is de standaard Europese norm. Skihelmen die hieraan voldoen zijn goedgekeurd. In Amerika hanteert men andere normeringen (Snell, ASTM). De gebruikte normen in beide continenten zijn helaas niet met elkaar te vergelijken. Er zijn echter wel skihelmen die zowel aan de Europese als Amerikaanse normen voldoen. Er zijn in Europa ook skihelmen in de handel met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en deze is minder streng dan de EN 1077 norm.

Skihelm - Koop- en gebruikstips

Waar moet je op letten bij het kopen van een helm?

 • Neem vooral de tijd! De producten dienen in ieder geval te worden gepast, zonder in eerste instantie te veel te letten op design en decoratie. De skihelm mag niet te los zitten en evenmin op het hoofd verschuiven.

 • De aanduiding CE EN 1077 moet op de helm staan; alleen dan is er sprake van een gekeurde ski- en snowboardhelm die voldoet aan de minimumeisen op het gebied van de veiligheid.

 • Let ook op het gewicht. Een zware helm is bij het passen misschien nog heel comfortabel, maar na een paar uur op de piste wordt dit een heel ander verhaal. En koop vooral geen helm met een breekbare plastic zonneklep of met scherpe randen. Een helm moet uit afgeronde of flexibele delen bestaan.

 • Mocht je al in het bezit zijn van een skibril, dan moet je deze meenemen als je een helm gaat kopen. Ook de beste skihelm kan in combinatie met de verkeerde bril onaangenaam knellen.

 • Koop een kinderhelm nooit op de groei. Het hoofd van een kind groeit relatief het minst snel van het hele lichaam. Hierdoor kan een helm best lang meegaan voordat het kind eruit gegroeid is. Er zijn tegenwoordig ook diverse merken kinder/jeugdhelmen die een verstelmogelijkheid hebben zijn waardoor ze kunnen 'meegroeien'.Als een helm van het ene kind wordt doorgegeven aan het andere moet je absoluut de pasvorm en de maat controleren!

 • Een te smalle kinriem is niet prettig en gaat zeker irriteren. Een kinriem moet zeker 2 centimeter breed zijn. De riem dient aan de schaal van de skihelm vast te zitten niet aan de dempende voering.

 • Het is erg handig als de helmsluiting met handschoenen aan te bedienen is.

 • Het blikveld naar rechts en naar links mag niet belemmerd worden.

 • Je moet met de skihelm op nog in staat zijn om je omgeving te horen. Er is momenteel een trend naar helmen met walkman/mp 3 mogelijkheden. Erg cool maar niet optimaal voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen. Je gebruikt namelijk ook je oren tijdens het skiën en snowboarden; zeker als het zicht niet optimaal is.

 • Maak de helm een spannend onderdeel van de skiuitrusting. Tegenwoordig zijn er allerlei helmhoezen met coole prints te koop. Kinderen moeten het cool of stoer vinden om de helm te dragen. Laat het kind meebeslissen bij de aankoop. Ouders kunnen ook hier natuurlijk het goede voorbeeld geven…

 • De helm beschermt erg goed tegen koude en wind. Het is over het algemeen niet nodig er een muts onder te dragen. Sterker nog als die muts eronder past is de helm te groot! (even afgezien van de hele dunne katoenen of zijde bivakmutsen)

 • Een uitneembare voering vergemakkelijkt het schoonmaken aanzienlijk.

 • De maatvoering van verschillende fabrikanten spoort niet altijd met elkaar. Een Medium bij de een is een Large bij de ander!

Hoe oud mag een skihelm zijn?

In principe is het zo dat de helm na iedere ernstige val vervangen moet worden. Het dempingsmateriaal is na een harde klap beschadigd. Maar ook bij normaal gebruik zou de helm op z'n laatst na 5 jaar vervangen moeten worden, omdat het dempingsmateriaal ook zonder schokken te hebben hoeven opvangen in de loop der jaren zijn dempende werking verliest. Bewaar de helm gedurende de tijd dat deze niet gebruikt wordt in een hoes. Zonlicht heeft een verouderende werking op kunststof.

Bestel je skihelm online

Misschien vind je dit ook leuk: